Aktualno
StoryEditor

‘Vatreni‘ na Euro 2020 i u kvalifikacijama ipak besplatno i dostupni svima

06. Prosinac 2017.

Unatoč bojazni da će brojni ljubitelji nogometa u Hrvatskoj ostati bez svog užitka jer je Sportklub kupio prava prijenosa utakmica kvalifikacija i samog Europskog nogometnog prvenstva 2020. godine, još je prilično izvjesno da će HRT prenositi utakmice hrvatske nogometne reprezentacije.

Naime, sukladno Zakonu o elektroničkim medijima i pripadajućem mu Popisu značajnih događaja na kojem su i utakmice hrvatske nogometne reprezentacije te finala europskih i svjetskih nogometnih prvenstava, Sportklub ne smije temeljem dobivenih isključivih prava prenositi značajne događaje na način kojim bi značajnom dijelu gledatelja u Republici Hrvatskoj bilo onemogućeno praćenje. Ova formulacija, objasnili su nam u Agenciji za elektroničke medije, znači da prijenos utakmica reprezentacije mora biti organiziran tako da ga može pratiti barem 60 posto stanovništva Republike Hrvatske i da ne smije biti podložan dodatnom plaćanju, osim pristojbe propisane Zakonom o Hrvatskoj radioteleviziji.

>>>UEFA odbila ponudu Hrvatske radiotelevizije za EURO 2020.

Praktično to znači da Sportklub, ako ne želi prepustiti nekoj od nacionalnih televizija finale Eura, utakmice hrvatske nogometne reprezentacije u kvalifikacijama za Euro 2020, te na samom Euru, mora osigurati doseg od barem 60 posto stanovništva i to bez naplate. Ostale utakmice, naravno, može zaštititi naplatom u svakom slučaju.

Kako su napomenuli u Agenciji za elektroničke medije, ovakve zakonske odredbe dio su europske pravne stečevine, te su uobičajeni u europskim zemljama. U slučaju da nakladnik ne poštuje obvezu da značajne događaje učini dostupnim za 60 posto stanovništva i bez naplate, može biti kažnjen novčanom kaznom od 100 tisuća do milijun kuna.

28. travanj 2024 13:04