Aktualno
StoryEditor

Vatrogasci u Banskim dvorima: Plenković je peti premijer bez strategije

08. Lipanj 2018.

Najesen će Plenković ‘prelomiti‘ premijerski mandat napola, a ovih dana obilježava godišnjicu vritnjaka Mostu i vladanja u koaliciji s HNS-om. Koji su dosezi te koalicije?

>>>Vrdoljak: Koalicija je stabilna

HNS se, očekivano, utapa u HDZ-ovoj vladi, a Vrdoljakovi stranački otpadnici iz mjeseca u mjesec sve su popularniji, pa je tako Anka Mrak-Taritaš u rezultatima anketa već postala najopasnija konkurentica Plenkoviću za premijersku fotelju. S druge strane, Plenkovićev otpadnik Davor Ivo Stier nakon izlaska iz Vlade zbog koalicije s HNS-om osvajao je sve veću naklonost u HDZ-u, što je kulminiralo oduševljenim reakcijama na njegov kritički govor na stranačkom saboru. Stoga ga je Plenković smijenio s mjesta glavnoga političkog tajnika, a u paketu je morao otići i međunarodni tajnik Miro Kovač.

>>>HDZ: Stier i Kovač smijenjeni s funkcija u stranci

Tako si je Plenković kratkoročno učvrstio položaj u stranci, ali dugoročno – nakon razlaza s Mostom, žrtvovanja povjerenika Ramljaka i ministrice Dalić te potpore Istanbulskoj konvenciji – teško će moći računati na to da će voditi HDZ u sljedeću predizbornu kampanju. A sad ne ovisi više samo o koalicijskim partnerima (klijentelističkim manjincima i Vrdoljakovoj grupaciji koja na vlasti uživa u posljednjemu saborskom mandatu) i Brkićevoj struji.

Stier i Kovač čak ne moraju u Saboru dizati ruke protiv Plenkovića, bit će dovoljno da se razbole uoči glasovanja o proračunu. Zbog toga treba očekivati da će i ostatak mandata Plenković provesti bez ikakvih ozbiljnijih reformi, provodeći vatrogasne mjere za koje procijeni da će mu koliko-toliko držati rejting. Jedna od njih moglo bi biti predizborno spuštanje PDV-a na radost uvoznika. Ništa čudno i ništa novo.

>>>Plenković: Paušalne ocjene da se reforme ne provode loše su za opću klimu u Hrvatskoj

Prije desetak godina, u veljači 2008., Lider je tadašnjem premijeru Sanaderu točno prognozirao da će ostatak mandata provesti kao vatrogasac. Vatru je iza Sanadera gasila i Jadranka Kosor, Zoran Milanović umjesto realiziranja Plana 21 zadovoljio se špricanjem iz dječjeg pištoljčića, a Tihomir Orešković između Karamarka i Petrova nije uspio stići ni do šmrka. Tako je Plenković sada peti vatrogasac u Banskim dvorima do kraja mandata.

25. travanj 2024 10:25