Aktualno
StoryEditor

Važnost ergonomije na radnom mjestu ili kako je nastao uredski stolac

09. Kolovoz 2019.

piše: Branimir Valičević

Danas smo navikli da je u svakom proizvodu koji koristimo najnovija tehnologija. Najvećim dijelom tu tehnologiju ni ne vidimo, ali itekako možemo osjetiti njezine benefite. Isto je i s tehnologijom u uredskim sjedalima koja nam pružaju udobnost tijekom radnog dana.

Na samom začetku današnjeg pristupa ergonomiji stoji Federdreh, legendarni stolac njemačkog proizvođača tvrtke Sedus Stoll, koji je prvi stolac na okretanje i preteča svih ergonomskih uredskih stolaca u svijetu. Za tvrtku Sedus to je bio ključan trenutak, a 45 godina kasnije ponovio se stolcem koji je započeo novu eru dinamičnog sjedenja.

[caption id="attachment_392585" align="aligncenter" width="640"] Stolac Federdreh iz 1926. smatra se pretačom uredskog stolca[/caption]

Korijeni tvrtke

Mladi inženjer Albert Stoll sanjao je proizvodnju sjedala za ugostiteljske objekte i stolce za ljuljanje koji bi se proizvodili koristeći vodu za savijanje drva. . Tada još nije ni bio svjestan da će promijeniti svijet. Do 90-ih godina 19. stoljeća u središtu njegova rada našli su se uredski stolci. Stvorio je stolac na četiri noge s mehanizmom za okretanje i podešavanje visine na principu valjka s navojima.

[caption id="attachment_392580" align="aligncenter" width="640"] Stolac iz 1890., Foto: Sedus[/caption]

Tvrtku je naslijedio njegov sin, Albert Stoll II, koji je počeo intuitivno razvijati ideje o onome što bismo danas nazvali ergonomijom. Godine 1926. predstavio je patentirani Federdreh mehanizam s rotirajućim valjkom i prilagodljivim naslonom. Danas se on smatra pretečom modernih ergonomskih uredskih stolaca.

Stvaranje modernog ureda

Tri od njegova četiri sina kasnije su odigrala glavnu ulogu u stvaranju moderne njemačke industrije uredskog namještaja. Jedan od njih, Christof Stoll, preuzeo je postojeću tvrtku, te razvio brend Sedus.

[caption id="attachment_392584" align="aligncenter" width="640"] Christof i Emma Stoll 1985. godine osnovali su neprofitnu zakladu Stoll VITA i prenijeli svoju imovinu, koja je uključivala većinski udio u obiteljskoj tvrtki Sedus Stoll AG, Foto: Sedus[/caption]

Sinkroni mehanizam Similar koji su proizveli, tvrtku je uveo u novu eru ergonomskog dizajna sjedala. Sedus mehanizam je tada bio jedinstven po svojoj sofisticiranosti, a danas je standardna tehnologija u uredskim stolcima. Ovaj mehanizam kontrolira nagib sjedala i naslona oponašajući prirodne pokrete ljudskog tijela. U stalnom je kontaktu s korisnikom, te ga podupire kako god sjedio. Tako se izbjegava napor npr. donjeg dijela leđa, koji može uzrokovati bol.

[caption id="attachment_392582" align="aligncenter" width="640"] Foto: Sedus[/caption]

Čvrsto naslijeđe

Godine 2000. Sedus je tržištu predstavio prvi u svijetu ergonomski uredski stolac s kutom od više od 40 stupnjeva, što znači da osoba može koristiti stolac u gotovo horizontalnom položaju. Godine 2012. razvili su novi koncept kinetičke sjedalice koji je patentiran na temelju šest jedinstvenih principa i time su nastavili pomicati granice na području ergonomije radnog mjesta.

[caption id="attachment_392583" align="aligncenter" width="640"] Sedus je 2000. pod geslima ‘spavanje u uredu‘ i ‘powernapping‘ predstavio stolac koji je imao mogućnost otvaranja naslona do 40 stupnjeva. Foto: Sedus[/caption]

Ured 21. stoljeća mora ispunjavati zahtjeve pojedinaca u pogledu dizajna radnih stanica. Mora omogućavati rad u različitim položajima, uključujući sjedenje i stajanje, ali i digitalne alate za produktivnost. Sedus je razvio tehnologiju koja omogućava zaposlenicima pronalaženje najbliže slobodne radne stanice u zgradi kao i praćenje kretanja njihovih kolega unutar ureda.

Autor teksta je Branimir Valičević konzultant za radni prostor u tvrtki Plan 2B interijeri.

15. travanj 2024 23:49