27. prosinac 2017.

Većinom glasova prihvaćen proračun Zagrebačke županije

Vijećnici Županijske skupštine Zagrebačke županije većinom su glasova u srijedu donijeli proračun Zagrebačke županije za 2018. godinu u iznosu od 362,5 milijuna kuna te projekcije proračuna za iduće dvije godine.

Proračun je podržalo 26 vijećnika koalicije HDZ-a, HSLS-a, HSU i stranke Bandić Milan 365 - Stranka rada i solidarnosti, HNS-a i drugih članova Skupštine Zagrebačke županije, a njih 24 iz SDP-a, HSS-a, Mosta i Hrvatskih laburista bilo je protiv dok je jedan vijećnik bio suzdržan.

Vijećnici su većinom glasova, uz protivljenje oporbe jer onda se ne radi o proračunu koji je predložio župan Stjepan Kožić, prihvatili i pet amandmana koji je predložila vladajuća koalicija.

>>>Zagrebačka županija isplaćuje 7,2 milijuna kuna potpora za više od 200 poduzetnika

Tako je prihvaćeno da se za sto tisuća kuna povećaju sredstva za mobilnu mamografiju jer je sve više žena oboljelih od raka dojke, pola milijuna kuna za projekte Saveza športskih udruga, za 300.000 kuna povećana su sredstva za Crveni križ radi nabave novih automobila za Crveni križ u Vbovcu i Sv. Ivanu Zelini. Vijećnici su podržali i izdvajanje 12 milijuna kuna za besplatne udžbenike za sve osnovnoškolce u županiji te tisuću kuna pomoći za svako novorođeno dijete.

Tijekom rasprave župan Kožić rekao je kako za njega prijedlozi amandmana nisu prihvatljivi jer se sredstva za njih trebaju naći u nekim drugim stavkama proračuna, ali je s općinama i gradovima oko toga spreman razgovarati u nekom budućem vremenu. Istaknuo je kako je u njegovu mandatu Zagrebačka županija za više od 10 posto povećala zaposlenost, a po indeksu razvijenosti je prva od kontinentalnih županija, dok je u Hrvatskoj iza Istarske i Dubrovačko-neretvanske županije.

>>>Zagrebačka županija: Objavljeni potencijalni dobitnici bespovratnih 3,1 milijun kuna 

Protiv prihvaćanja amandmana bio je i Vlado Horina (HSS) rekavši kako će svoj glas dati izvornom Kožićevom proračunu. No, smatra, potrebno je imati daleko više koordinacije i međusobne suradnje među općinama i gradovima. "Treba utvrditi kriterije", poručio je.

Proračun Zagrebačke županije za 2018. iznosi 362,58 milikuna kuna što predstavlja povećanje u odnosu na rebalans za 2017. godinu u iznosu od 4,8 posto. Projekcija proračuna za 2019. iznose 358.157 milijuna kuna, a 354.427 milijuna kuna za 2020. godinu.

Vijećnici su uz ostalo većinom glasova prihvatili sklapanje Sporazuma o suradnji na pripremi projekta "Centar za gospodarsnje otpadom Zagreb" i izradu studijsko-projektne dokumentacije.