Aktualno
StoryEditor

Vedran Antoljak: 400 najboljih besplatnih online tečajeva prestižnih američkih sveučilišta

06. Siječanj 2019.

Živimo u najbolje vrijeme ljudske povijesti kada je edukacija lako dostupna svima, sve što je potrebno je online veza. Objavio je to na Facebooku Vedran Antoljak, osnivač i suvlasnik tvrtke Sense Consulting, i u svom statusu podijelio link na 400 besplatnih online tečajeva prestižnih američkih sveučilišta poput Harvarda, Browna, Princetona, Dartmoutha, Yalea...

Proces je brz i jednostavan, uputstva kako se prijaviti dobit ćete klikom na tečaj koji odaberete, zajedno sa informacijama o predavaču, opsegu gradiva i vremenu koje vam treba za pojedini tečaj. Primjerice, tečaj Financijska tržišta na Sveučilištu Yale, koji se nudi preko sustava Coursera, traje 7 tjedana, a za učenje trebate izdvojiti 6 do 12 sati tjedno. Vrlo je korisno i što svaki ponuđeni tečaj prikazuje i komentare polaznika. Sve je, naravno, na engleskom.

Mnogo je ovakvih online tečajeva, neki su besplatni, neki pak koštaju, ali su i dalje pristupačniji od višegodišnjeg studiranja, a osim toga nude specifična znanja potrebna u modernom poslovanju, poput digitalne transformacije, agile business ili design thinking, koja ne postoje ni na jednom ili na rijetkim fakultetima.

- U današnjem svijetu koji se mijenja vrlo brzo jednostavno ne možete nakon fakulteta ili magisterija više stizati usvajati svo to znanje koje se kreira. Online tečajevi su najbolji način da dobijete znanja i vještine koje su vam potrebne, kaže Antoljak koji i sam godišnje prođe tri do pet online tečaja godišnje, te potiče i svoje zaposlenike da koriste internet kao sredstvo za ‘cjeloživotno učenje‘.

>>>Design thinking za nedizajnere

Sudeći prema svjetskim trendovima, obrazovni sustav sve više nudi opciju online tečajeva, jer to olakšava posao profesoru koji onda ne mora više puta održati isto predavanje, nego ga studenti mogu pogledati u obliku videa i kasnije sa profesorom odraditi praktični dio nastave.

U Hrvatskoj, online tečajevi Osnova uporabe računala i Interneta mogu se naći na web stranici Sveučilišnog računskog centra Sveučilišta u Zagrebu (SRCE).

18. travanj 2024 08:03