Aktualno
StoryEditor

Vedran Antoljak: Ministri, koristite TripAdvisor i sve dostupne alate digitalnog doba!

26. Srpanj 2019.

autor  je glavni partner u Apsolonu

Sanitarni inspektori bolje rade s pomoću TripAdvisora, a bolnice razmjenom opreme mogu udvostručiti iskorištenost uređaja. To su samo dva primjera upotrebe novih alata koji su efikasniji od tradicionalnih načina pružanja usluga javnog sektora na koje smo se naviknuli

 

Nedavne smjene u Vladi i dolazak novih ministara dobra su prilika da se podsjetimo da su neke od ključnih dužnosti ministara osigurati neometano funkcioniranje službi ministarstva i kvalitetnu uslugu građanima i gospodarstvu u svakoj prilici. U tom se nastojanju vrlo rijetko mogu pronaći organizacije javne uprave koje upotrebljavaju inovativne alate, nove poslovne modele ili rješenja koje pruža digitalno doba.

Pojam digitalne transformacije ponajprije povezujemo s promjenama u korporacijama i tvrtkama privatnog sektora, a mnogo manje s organizacijama javne uprave. No upravo digitalna transformacija može znatno unaprijediti tradicionalno poslovanje javne uprave primjenom digitalnih tehnologija i novih poslovnih modela, a radi prilagodbe javnog sektora uvjetima u okružju, i omogućiti pružanje bolje usluge građanima i gospodarstvu. Digitalnom transformacijom javne uprave dajemo priliku za znatno smanjenje troškova javne uprave, jednostavnost i brzinu upotrebe, veću transparentnost te niže cijene usluga za gospodarstvo i građane.

Dosad je većina ‘transformacija‘ javnog sektora gotovo u cijelosti bila usredotočena na inkrementalna poboljšanja postojećeg sustava i načina poslovanja, ali u digitalnom dobu takve promjene sustava više nisu dovoljne za kvalitetno pružanje usluga javnog sektora. Stoga u nastavku dajemo primjer dvaju digitalnih rješenja koja uspješno i efikasno funkcioniraju u drugim državama, a mogla bi potaknuti dužnosnike hrvatske javne uprave na drukčiji pristup u promišljanju i kreiranju boljih usluga.

Bostonski inspektori i TripAdvisor

Prvi primjer digitalne transformacije organizacije rada inspektorata u SAD-u izravno je vezan uz turizam i ugostiteljstvo. On pokazuje kako se primjenom digitalnog rješenja mogu smanjiti troškovi inspektorata i s malim brojem inspektora osigurati bolji nadzor nad higijensko-sanitetskim uvjetima u ugostiteljskim objektima. Naime, bostonski inspektorat imao je malo ljudi zaduženih za osiguravanje poštovanja propisanih higijensko-sanitetskih tehničkih uvjeta u ugostiteljskim objektima. Ostvarivao je slab uspjeh u otkrivanju prekršaja, a inspektori su često morali raditi prekovremeno. Kako bi riješio taj problem, inspektorat je iskoristio povijesne podatke inspekcija i javne recenzije restorana na TripAdvisoru i sličnim portalima te na društvenim mrežama. Razvijen je algoritam koji uspoređuje podatke iz tih izvora, a kao rezultat analize daje smjernice inspektorima u kojim restoranima postoji veća vjerojatnost kršenja higijensko-sanitetskih uvjeta. Rezultati primjene tog rješenja bili su povećanje produktivnosti inspektora za 25 posto, zadovoljniji inspektori bez potrebe za prekovremenim satima te bolje zdravlje i veća sigurnosti građana.

Razmjena bolničke opreme

Drugi uspješan primjer digitalne transformacije javne uprave nalazimo u rješenju za dijeljenje medicinske opreme u zdravstvu. Inovativna tvrtka Cohealo disruptirala je tradicionalnu nabavu medicinske opreme za gradske bolnice nudeći internetsku platformu za medicinsku opremu na zahtjev. Na toj platformi bolnice jedna drugoj mogu iznajmiti medicinsku opremu, što omogućuje optimizaciju upotrebe opreme i pritom potrošnju, ubrzavanje novčanog toka i poboljšanje pristupa medicinskoj skrbi. Prema studiji GE Healthcarea (jedan od vodećih proizvođača medicinske opreme u svijetu), prosjek upotrebe medicinske opreme u bolnicama jest 42 posto, a primjena tog rješenja u praksi pokazuje da se upotreba medicinske opreme udvostručuje na osamdesetak posto. Ovo su samo dva primjera koja upućuju na to kako je moguće digitalno transformirati javne usluge. Iako mnoge organizacije javnog sektora ne vide digitalnu transformaciju kao priliku, već kao prijetnju, praktična primjena digitalnih alata i inovativnih poslovnih rješenja mnogih država pokazala se efikasnijom u odnosu na tradicionalne načine pružanja usluga javnog sektora na koje smo se naviknuli. Međutim, za primjenu suvremenih digitalnih rješenja ponajprije u javnom sektoru treba stvoriti mentalitet spreman na promjene. Tek je tada moguća digitalna transformacija javne uprave primjenom inovativnih rješenja, digitalnih alata i novih poslovnih modela. 

26. travanj 2024 14:42