Aktualno
StoryEditor

Vedrana Jelušić Kašić: Napuštanja zone komfora najveći su izazovi moje karijere

31. Prosinac 2017.

Ovo je četvrta godina mandata Vedrane Jelušić Kašić, na čelu Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), najvećeg stranog investitora u Hrvatskoj. Prije preuzimanja kormila u Hrvatskoj, s magistarskom diplomom američkog Brandeis sveučilišta i višegodišnjim seniorskim bankarskim stažem u londonskom sjedištu banke, koordinirala je projekte u regiji koja, uz zemlje bivše Jugoslavije i Albaniju, pokriva i Rumunjsku i Bugarsku. Godinama je surađivala s upravama najvećih regionalnih kompanija I poznaje sve relevantne igrače na regionalnom tržištu.

S kojim ste se izazovima suočavali u svojoj karijeri kao žena?

- Moji najveći izazovi u karijeri odnosili su se na situacije u kojima je trebalo smoći dovoljno odvažnosti za pokretanjem do tad nepoznatih poduhvata. Iako se s ovim izazovom ‘napuštanja zone komfora‘ susreću i žene i muškarci, žene često prije donošenja odluke o upuštanju u novi poduhvat zahtijevaju potpunije informacije i kritički preispituju posjeduju li vještine potrebne za izvršenje zadatka‎. Prevladavanje vlastitih nedoumica bilo je istovremeno i izazov i pokretač mog osobnog ra‎zvoja. Sada, ukoliko smatram da postoji i mala šansa za uspjeh nekog zadatka, idem u susret novom izazovu.

Koje su bile najizazovnije odluke koje ste donijeli u posljednjih godinu dana?

- Svaka odluka o novom projektu, financiranju ili društvenoj inicijativi je poseban izazov. Nedavno smo zajedno sa zaposlenicima zagrebačkog ureda EBRD-a pokrenuli dobrotvornu inicijativu za poticanje veće zaposlenosti slijepih i osoba sa oštećenjem vida u privatnom sektoru.

>>>Tamara Perko: Obratiti pažnju i na naoko ‘nebitne’ stvari

Cilj nam je prikupiti financijska sredstva za specijaliziranu opremu koja bi omogućila unapređenje radnih vještina članova Udruge slijepih grada Zagreba. Ovom inicijativom ujedno želimo potaknuti i privatne tvrtke da aktivnije sudjeluju u zapošljavanju osoba sa invaliditetom. Iako se radi o dobrovoljnoj inicijativi, ona ujedno predstavlja i izazov i veliku odgovornost.

Primijećujete li razliku među mladom populacijom žena u pristupu svom poslu i napredovanju?

- Nove generacije imaju sve bolji pristup informacijama, obrazovanju, različitim tržištima, a time i mogućnost zapošljavanja u većem broju zemalja. Međunarodno poslovno okruženje je razvijenije, s višom svijesti o potrebi razvijanja mješovitih timova s komplementarnim vještinama i različitim iskustvima. Mnoge tvrtke vrlo često dodatno potiču žene da se prijavljuju na nove pozicije te unutar kompanija imaju programe posebno namijenjene razvijanju upravljačkih vještina za žene.

>>>Anita Letica: Žene u biznisu se suočavaju s brojnim predrasudama i stereotipima

Ovakve aktivnosti pozitivno pridonose većem broju žena na upravljačkim pozicijama. No čini mi se da muškarci ipak nešto odvažnije traže prilike za napredovanjem. U EBRD-u naš je fokus upravo na privlačenju talenata i poticanju raznolikosti timova. Imamo i vrlo aktivnu grupu zaposlenica ConnectWommen koja služi kao platforma za razmjenu međusobnih poslovnih iskustava, te uključuje i mentorstvo.

Koje su neke vaše specifične upravljačke karakteristike?

- Smatram da su razumijevanje potreba klijenata i institucija s kojima surađujemo, kao i gradnja međusobnog povjerenja izuzetno bitni za uspješno poslovanje. Dobro odrađen posao je samo onaj kojim su obje strane zadovoljne. Veoma cijenim iskrenost i odgovornost svojih suradnika.

19. travanj 2024 16:33