23. travanj 2018.

‘Velebitsku degeniju‘ dobili Simičević, Stubljar, Latković, Iličković i Babić

Godišnju nagradu za najbolji novinarski rad na temu zaštite okoliša ‘Velebitsku degeniju‘ za 2017., koju dodjeljuju Zbor novinara za okoliš Hrvatskog novinarskog društva (HND) i HEP Opskrba, u ponedjeljak su dobili novinari Vedrana Simičević, Mladen Stubljar i Goran Latković, te emisija ‘Eko-zona‘ HTV-a i njezini novinari Mladen Iličković i Snježana Babić.

‘Velebitsku degeniju‘ za tisak dobila je Vedrana Simičević, novinarka Novog lista za tekst ‘Krijumčari prijete podzemnoj bioraznolikosti Balkana‘ objavljen u časopisu Science u prosincu 2017. Riječ je o krađi endemskih vrsta kukaca iz hrvatskih i slovenskih jama, a radi prodaje kolekcionarima na ‘crnom tržištu‘.

>>>Pronađen čudestan enzim koji razgrađuje plastiku

Nagrada za fotografiju-fotoreportažu dodijeljena je Mladenu Stubljaru za naslovnu fotografiju reportaže ‘Priča o istarskim divovima - doktor za tisućljetna stabla‘. Ta fotografija i bez čitanja teksta zorno priča o spašavanju i liječenju tisućljetnog kestena i o "letećem" drvosječi koji stručnom rezidbom u krošnji, na visini četverokatnice spašava "drevnog starca".

Obzirom na brojne kvalitetne televizijske priloge o problemima u okolišu, Ocjenjivački odbor odlučio je ‘Velebitsku degeniju‘ za televizijski prilog dodijeliti ravnopravno Goranu Latkoviću s RTL televizije i emisiji ‘Eko-zona‘ HTV-a, to jest autorima Mladenu Iličkoviću i Snježani Babić.

Za Latkovića je rečeno da istraživački i profesionalno razotkriva i kontinuirano prati ekološku aferu nesavjesnog i nelegalnog odlaganja potencijalno opasnog otpada iz zagrebačkog pročistača. Riječ je o mulju koji nastaje filtriranjem otpadnih voda iz domaćinstava, bolnica i industrije.

>>>Posljednji toplinski val ‘spržio’ više od tisuću kilometara Velikog koraljnog grebena

Što se tiče ‘Eko-zone‘, ističe se da Iličković u reportaži ‘Njemački pročistači otpadnih voda‘ ukazuje na moguće ekološko rješenje problema mulja, a Babić je napravila odličnu reportažu o građevinskom otpadu kojemu se, zahvaljujući pravilnom zbrinjavanju, može "udahnuti novi život".

Ove godine Ocjenjivački odbor odlučio je da neće dodijeliti ‘Velebitsku degeniju‘ za radijski prilog jer pristigli prilozi nisu ukazali na ekološki problem ili njegovo rješenje.

Nagrada ‘Velebitska degenija‘ sastoji se od novčanog iznosa od 10.000 kuna, plakete koja je rad kipara Stjepana Divkovića i diplome. Prva ‘Velebitska degenija‘ dodijeljena je 1999. godine, a pokrenuli su je Zbor novinara za okoliš HND-a i tvrtka APO, koju je naslijedila druga članica HEP grupe - HEP Opskrba.