Aktualno
StoryEditor

Veleposlanici čiste Jadransko more od plastike

04. Lipanj 2018.

Šest veleposlanika zaronit će u utorak na Murteru kako bi zajedno s članovima organizacije WhiteFlag International pod vodstvom Kristijana Curavića pomogli u čišćenju Jadranskog mora, priopćilo je u ponedjeljak kanadsko veleposlanstvo.

>>>Imisije: Uz dopuštenje vlasti može smrad, plinovi, buka, smeće…

Akcija se organizira povodom Svjetskog dana zaštite okoliša kojemu je ove godine tema "Borba protiv zagađenja plastikom".

Ta prva diplomatska ekološka akcija u Hrvatskoj organizirana je s ciljem podizanja svijesti građana o problemu koji je jedan od najvećih u svijetu - golemoj količini plastike i nerazgradivog otpada koje se nalazi na morskom dnu ili pak pluta morskim strujama te nerijetko ugrožava morski život, ali i ugrožava zdravlje ljudi.

Projektu Ocean Ambassadors koji sutra kreće na Murteru cilj je očuvanje, zaštita i sustavno čišćenje Jadranskog mora.

>>>Tajland postao smetlište svjetskog e-otpada

Akcija započinje u 9 i trajat će do 13 sati, nakon čega će biti održana konferencija za novinare.

Akciji će prisustvovati veleposlanici Kanade, Njemačke, Slovačke, Švedske, Švicarske i Velike Britanije.

Osim što će podržati inicijativu, veleposlanici će i sami zaroniti te, uz pomoć profesionalnih WhiteFlag International ronioca, čistiti morsko dno vadeći plastiku i ostali nerazgradivi otpad koji se nalazi na morskom dnu.

Partneri u projektu su i Šibensko-kninska županija, Općina Murter Kornati i TZO Murter-Kornati.

>>>Greenpeace čišćenjem plaže na Mljetu upozorio na ugroženost Jadrana plastičnim otpadom

Podaci Ujedinjenih naroda pokazuju da 8 milijuna tona plastike ulazi u ocean svake godine, zbog čega su znanstvenici pozvali na restrikcije njezine upotrebe. U prosincu prošle godine više od 200 država se obvezalo ograničiti plastično zagađenja oceana, upozorivši da bi je do 2030. u morima moglo biti više od riba, piše Reuters.

20. travanj 2024 05:34