27. svibanj 2019.

Veleposlanik Kohorst otkrio koja je najveća razlika između Hrvata i Amerikanaca

U predavanju skupini američkih studenata u posjetu Zagrebačkoj školi ekonomije i menadžmenta, američki veleposlanik uglavnom je ponovio rečeno na predavanju iz jeseni prošle godine na istom mjestu, podijelivši sa studentima svoja iskustva iz poslovne i veleposlaničke karijere. Uspoređujući dvije zemlje, Robert Kohorst, vlasnik uspješnog nekretninskog biznisa, rekao je kako SAD i Hrvatska imaju puno sličnosti, ali da je jedna od najvećih razlika stav prema uspjehu. Hrvati su, rekao je, daleko pesimističniji i neskloni riskirati, dok Amerikanci ne zaziru toliko od neuspjeha i često budu uporniji u svojim poslovnim pokušajima.

Hrvatska je lijepa i sigurna zemlja koju, usprkos problemima s birokracijom, pravosuđem i poreznim sustavom trebaju odabrati oni zainteresirani za poslovanje u ovoj regiji, smatra veleposlanik. Vlada radi na rješavanju spomenutih problema, no sve to treba brže implementirati, premda se, ustvrdio je, država kreće u pravom smjeru.

Svoje nedavno predavanje nadogradio je još jednom lekcijom iz svog poslovnog života, dodavši  važnost dobre ideje strasti, dobrim partnerima i sklonosti riziku. Tako je za pokretanje posla potrebno imati solidnu ideju, ne nužno potpuno novu i originalnu, poručio je. Pored toga, treba imati strast za ono što se radi jer novac nije jedino mjerilo pri odabiru karijere, a ključno je i pažljivo odabrati dobre partnere koji će uz vas biti i u teškim vremenima, što vrijedi i za privatni život, odnosno supružnike. Posljednje, Kohorst je naučio da se isplati riskirati i pokušati ostvariti željeni cilj bez obzira na mogući neuspjeh. Ako do njega dođe, treba ga prihvatiti i pokušati ponovo.

Potkrepljujući svoja razmišljanja, veleposlanik je naveo svoje neuspjehe. Prvi je bio pokušaj prodaje kostima za kućne ljubimce koji nije uspio, premda rezultati i nisu bili tako loši, a drugi internetska stranica za preporučivanje veterinara, no propala je zato što veterinari nisu bili otvoreni za suradnju. Ipak, to ga nije obeshrabrilo i na kraju se našao u poslu s nekretninama u čemu je uspio, da bi nakon pobjede Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima dobio priliku predstavljati svoju zemlju kao veleposlanik.