15. veljača 2017.

Veleposlanik Mađarske zadovoljan bilateralnom suradnjom

Veleposlanik Mađarske u Republici Hrvatskoj Joszef Magyar zajedno sa savjetnikom za ekonomske odnose Karoly Scherczerom u ponedjeljak je posjetio Virovitičko-podravsku županiju. U radnom posjetu susreo se i s predsjednikom HGK – Županijske komore Virovitica Ivanom Slamićem i direktorom Milanom Vanđurom te njihovim suradnicima koji su im prezentirali ostvarene gospodarske suradnje dviju država.

Slamić je pritom izrazio zadovoljstvo kontinuitetom bonitetnih odnosa s mađarskim Veleposlanstvom i institucijama iz Mađarske: Trgovačko-industrijskim komorama, Poduzetničkim centrima županije Somogy i Baranya, a direktor Vanđura održao je prezentaciju ‘Osobitosti gospodarstva Virovitičko-podravske županije i vanjskotrgovinska razmjena s Republikom Mađarskom‘ pri čemu je osobito istaknuo suradnju tvrtki, kroz dugogodišnju proizvodnju šećerne repe te od prošle godine i u proizvodnji ljekovitog bilja.

Impuls razvoju gospodarstva

Veleposlaniku je predstavljen i plan izgradnja brze ceste pravcem Gradec-Bjelovar-Virovitica-Barcs-Szigetvar-Szentlorinc-Pecs koja će voditi do Transilvanije. Brza cesta omogućit će daljnji razvoj međusobnih gospodarskih odnosa i Virovitičko-podravske županije, ali i južnih dijelova županije Somogy i zapadnog dijela županije Baranya u Mađarskoj. Ta prometnica dat će impuls razvoju gospodarstva, što će generirati niz pozitivnih efekata, među kojima osobito porast investicija, zapošljavanja i zaustavljanje depopulacije stanovništva, istaknuto je na susretu.

Veleposlanik Jozsef Magyar izrazio je zadovoljstvo, te se očitovao da je HGK – Županijska komora Virovitica jedna od komora, koja najintenzivnije obavlja aktivnosti poticanja i razvijanja gospodarskih odnosa Republike Hrvatske i Mađarske, primarno sa županijama Somogy i Baranya te međusobnim nastupima na bazi reciprociteta, na sajmovima, što doprinosi rastu obima međusobne robne razmjene i gospodarske suradnje u cjelini.

U prilog tome govori i činjenica da će na 22. Viroexpu, međunarodnom sajmu gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede, sudjelovati 30 izlagača iz Mađarske.

[caption id="attachment_257878" align="alignnone" width="750"]veleposlanik Uvaženi gosti posjetili su i Tvin, najveću tvrtku finalne drvno-prerađivačke industrije u Hrvatskoj, gdje im je Slamić, koji je ujedno i direktor Tvina, predstavio proizvodni program te tvrtke.[/caption]