Aktualno
StoryEditor

FOTO: Veleposlanstvo Kraljevine Nizozemske u novom ruhu za novu diplomaciju

19. Listopad 2017.

Veleposlanica Kraljevine Nizozemske Ellen Berends i glavna tajnica u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija Loreta Bertoša Kušen otvorile su danas novouređeni prostor veleposlanstva Kraljevine Nizozemske na novoj adresi, na drugom katu Ban centra u Ulici Augusta Cesarca 6, odnosno Europskom trgu u Zagrebu. Upravo se navršilo, kazala je veleposlanica Berends, 25 godina od uspostave diplomatskih odnosa Kraljevine Nizozemske i Republike Hrvatske, a veleposlanstvo se u novi prostor preselilo iz prostora na Ksaveru gdje je poslovalo 21 godinu.

>>>VIDEO: Utrecht dobiva garažu za 12,5 tisuća bicikla

- Novi ured veleposlanstva omogućuje novu diplomaciju i predstavlja modernu Nizozemsku što je vidljivo iz odabira zgrade koja je nova i moderna te smještena u samom centru Zagreba. Izgled novog ureda baziran je na konceptu tzv. Novog načina rada, što znači da je otvorenog tipa, funkcionalan, fleksibilan i logičan. S obzirom da Nizozemska ima puno toga pokazati na temu dizajna, u opremanju ureda korišten je nizozemski dizajnerski namještaj i osvjetljenje koji doprinose nizozemskom identitetu. Artefakti i mali predmeti nizozemskih dizajnera i umjetnika predstavljeni su u posebnim nišama u sklopu uredskog namještaja, kazala je veleposlanica Berends.

Gostoljubiv interijer

Interijer ureda koji se prostire na površini od 300-tinjak kvadrata je gostoljubiv, transparentan u doslovnom i figurativnom smislu te reprezentativan bez ekstravagancije. Uz sve to, odabir boja, materijala i osvjetljenja doprinosi ugodnoj radnoj atmosferi, a dizajn podnih obloga koji su preslika nizozemskog pejzaža vidljivog pri slijetanju u Nizozemsku.

>>>Nizozemska je daleko najveći svjetski kanal prema poreznim oazama

Veleposlanica Berends posebno je istaknula da su nizozemski projektanti u suradnji s hrvatskim partnerima i izvođačima radova posebnu pažnu posvetili energetskoj učinkovitosti, tako da se može reći da će osoblje nizozemskog veleposlanstva raditi i primati svoje klijente u „zelenom“ uredu s niskom razinom utroška energije.

U novom prostoru u objektu Ban centra novo nizozemsko veleposlanstvo za susjede ima veleposlanstvo Švicarske Konfederacije i predstavništvo Europske komisije.

17. travanj 2024 05:14