Aktualno
StoryEditor

Velik uspon kompanija u stranom vlasništvu na listi 1000 najvećih

12. Lipanj 2018.

Tisuću najvećih hrvatskih kompanija reprezentativni je uzorak domaćeg gospodarstva. Publikacija koju Lider na osnovu podataka Fine objavljuje na 180 stranica u broju od četvrtka obuhvaća 40 posto zaposlenih. Te tvrtke ostvaruju 62 posto ukupnih prihoda, a u izvozu svih hrvatskih tvrtki sudjeluju sa čak 68 posto. Stoga podaci iz tog izdanja najbolje otkrivaju trendove u gospodarstvu.

Iako su prošlogodišnji rezultati poslovanja od industrije do industrije, pa i od tvrtke do tvrtke vrlo ‘šareni‘, veseli što su lani prave zvijezde ispale proizvodne kompanije. Uzrok njihovog rasta uglavnom je nova vlasnička struktura i injekcija stranog kapitala. Među njima su lipičko-češki Studenac, šibensko-slovenski Impol-TLM, gospićko-slovenski Calcit, đurđevačko-švicarski BauwerkBoen…

>>>Lider predstavlja listu 1000 najvećih kompanija

Dakle, jedan od ključnih novih trendova je – dolazak stranaca. Naime, ove je godine 107 novih kompanija na listi (isto toliko ih je, naravno, ispalo). Među deset novih koji su najviše uzletjeli čak je sedam tvrtki u stranom vlasništvu, a od tri domaće dvoje je povratnika – oporavljena Hoto grupa Tomislava Horvatinčića, i veledrogerijaPhatma net, koja lani nije bilo na listi samo zato jer nije na vrijeme predala godišnji financijski izvještaj. Tako je među najvećim pridošlicama samo jedna tvrtka u domaćem vlasništvu – varaždinski BT solar Miroslava Bogadija i Matije Talana. Očito, sve veći utjecaj stranog vlasništva obilježit će budućnost domaćeg gospodarstva.

U tom kontekstu treba promatrati i budućnost Agrokora. Prošla je godina bila godina otrežnjenja za dobar dio dobavljača i partnera najvećeg koncerna. Mnogi su platili potraživanja od Agrokora padom prihoda, neki su zaustavili razvoj, a neki krenuli i prema stečajevima i predstečajevima. No, svi su naučili lekciju: ne smiju se sva jaja spremati u istu, košaru, bez obzira drži li ju Todorić, Ramljak, Peruško, ili će je sutra uhvatiti šef Sberbanka Herman Gref ili možda ipak američki fondovski kauboji. Ta neizvjesna sutrašnjica s ruskim, američkim ili raskomadanim Agrokorom bit će novi test za tvrtke iz koncerna, ali i za cijelo gospodarstvo. Svi će sigurno doživjeti novi šok kad novi strani vlasnik najvećeg maloprodajnog lanca bude dramatično smanjio narudžbe od domaće industrije.

Deset najvećih novih kompanija u TOP 1000

  1. SIEMENS WIND POWER d.o.o. (97.)*
  2. GRAND DALEWEST d.o.o. (194.)
  3. WALLIS ADRIA d.o.o. (206.)
  4. CLAVOIP d.o.o. (268.)
  5. PHARMA NET d.o.o. (342.)
  6. HOTO GRUPA d.o.o. (391.)
  7. IMPOL-TLM d.o.o. (408.)
  8. CALCIT LIKA d.o.o. (436.)
  9. INVEST ZADAR d.o.o. (463.)
  10. BT SOLAR d.o.o. (497.)

U zagradi je plasman na listi 1000 najvećih

*Ove godine tvrtka je promijenila ime u SIEMENS GAMESA RENEWABLE ENERGY

1000 najvećih

Svoj primjerak Lidera potražite na svim kioscima Tiska i iNovina.

19. travanj 2024 19:30