24. siječanj 2018.

Velika Britanija uspostavlja jedinicu za pojačanu borbu protiv lažnih vijesti

Velika Britanija će uspostaviti jedinicu kojom će pojačati borbu protiv takozvanih ‘lažnih vijesti‘ i pokušati spriječiti dezinformativne kampanje drugih država, otkrio je u utorak glasnogovornik premijerke Therese May.

May je ranije optužila Rusiju da se miješala u izbore i da su njezini državni mediji raspačavali lažne priče i retuširane fotografije u pokušaju da potkopa zapadne institucije.

>>>Direktor Twittera i majstor za promidžbu Trumpa na pikantnim, provokativnim Danima komunikacija

Rusija je odbacila tvrdnje da se miješala u strane izbore, uključujući referendum o Brexitu u lipnju 2016. godine i predsjedničke izbore u Sjedinjenim Državama 2016. godine.

Ta je informacija objavljena nakon susreta Nacionalnog vijeća za sigurnost, skupine u kojoj sjede ministri i sigurnosni dužnosnici i koja je prihvatila prve zaključke istrage o britanskoj sposobnosti da odgovori na sve vrste prijetnji.

>>>EK pokrenula javno savjetovanje o lažnim vijestima i internetskim dezinformacijama

- Živimo u doba lažnih vijesti i borbe narativa, rekao je glasnogovornik Therese May novinarima.

- Vlada će odgovoriti jačom i boljom upotrebom komunikacija nacionalne sigurnosti kako bi se borila protiv tih međupovezanih kompleksnih izazova, rekao je glasnogovornik, dodavši kako će se pojačati postojeća komunikacijska jedinica nacionalne sigurnosti.

- Njen zadatak će biti borba protiv dezinformacija državnih aktera i drugih. Ona će sistematičnije zaustavljati naše neprijatelje i pomoći nam ispunjavati prioritete državne sigurnosti, istaknuo je.

Nije otkrio dodatne informacije o tome kako će jedinica funkcionirati i gdje će joj biti sjedište.