Aktualno
StoryEditor

Velike trgovinske nesuglasice ostaju, SAD i Kina zasad bez primirja

04. Svibanj 2018.

SAD i Kina priznali su da ostaju velike nesuglasice u pogledu trgovine, nakon dva dana pregovora koje je u Pekingu vodilo američko izaslanstvo na visokoj razini, objavila je u petak kineska državna agencija Xinhua.

‘Obje strane priznale su da ostaje prilično velikih nesuglasica oko nekih problema te da će trebati nastaviti intenzivirati rad na pregovorima kako bi se ostvario dodatni napredak‘, izvijestila je Xinhua, ne navodeći detalje.

>>>Kina o američkim carinama: Vratite zvijer u kavez WTO-a

Izaslanstvo predvođeno američkim ministrom financija Stevenom Mnuchinom bilo je u četvrtak i petak u Pekingu u pokušaju izbjegavanja trgovinskog rata između dviju sila. Izaslanstvo bi zemlju trebalo napustiti u petak navečer.

U igri je bio veliki ulog, manje od tri tjedna prije očekivanog stupanja na snagu kaznenih carinskih taksa SAD-a na oko 50 milijardi dolara kineskog izvoza. Izaslanstvo Mnuchina i zamjenik kineskog premijera Liu He, bliski suradnik predsjednika Xi Jinpinga, ‘imali su iskrene, djelotvorne i konstruktivne razgovore‘, objavila je državna agencija.

26. travanj 2024 07:00