Aktualno
StoryEditor

Velike zalihe kukuruza, sojinog zrna i pšenice

14. Studeni 2018.

USDA WASDE izvještaj iznenadio je sa objavljenim brojkama: veće zalihe kukuruza u Kini je nešto što je bilo za očekivati, niži prinos američkog kukuruza, niži prinos američkog sojinog zrna, velike zalihe kukuruza, sojinog zrna i pšenice na globalnom nivou.

Na CME-u cijene US futures-a se nisu značajno promijenile, tek je cijena soje pala za 5 usd/t dok je cijena pšenice skliznula 7 usd/t. Tržište i dalje teži konačnom trgovinskom dogovoru između Kine i SAD-a, očigledno kruže pozitivne glasine oko potencijalnog rješenja trenutne situacije koje bi koristile i jednoj i drugoj strani.

>>>I među žitaricama ima trgovinskog rata

U međuvremenu tržište sumnja u niže prinose sojinog zrna od onoga što je USDA WASDE izvještaj naveo, što bi moglo korigirati cijene i zaustaviti bilo kakav daljnji pad.

WASDE izvještaj nije imao nikakav utjecaj, internacionalni izvještaji o usjevima kukuruza u Francuskoj i Ukrajini su više nego pozitivni. S druge strane izvoz američkog kukuruza nije na nivoima na kojima bi USDA volio da bude. Sad je vrijeme kada bi američki kukuruz trebao vladati tržištem i opskrbljivati mnoge zemlje. Kako će Ukrajina imati vrlo dobru godinu, Amerikanci će se morati boriti za tržište Bliskog istoka i Sjeverne Afrike.

Cijena pšenice je pala zbog loših izvoznih brojki i zabrinutosti oko izvrsne pšenice sa Crnog mora koja bi američkoj mogla preoteti tržište.

>>>Iznenadio pad cijena kukuruza, sojinog zrna i sojine sačme

Cijene i zalihe ribljeg brašna

Također cijene peruanskog ribljeg brašna padaju zbog slabe potražnje i iščekivanja oko nove kvote. Zaliha ribljeg brašna nema, sve količine su prodane stoga bi sezona mogla početi već i idući tjedan.

Prema MSI Ceresu Kinezi će inzistirati na novim isporukama ribljeg brašna tek krajem siječnja 2019. zbog kineske nove godine. Potrošnja ribljeg brašna u Kini do kraja rujna je iznosila oko 2,1 milijuna t što je pad od 11% u odnosu na 2017.godinu. Isporuka iz Perua pokriva oko 56% ukupnog uvoza dok preostali uvoz pokrivaju iz 18 različitih država.

Peru je u prvih deset mjeseci ove godine izvezao oko 950 000 t ,a od toga je čak 770 000 t otišlo u Kinu, a 110 000 t na različite azijske destinacije.

19. travanj 2024 17:28