30. studeni 2018.

Veliki interes građana za učlanjenje i suvlasništvo u pivovari Brlog

U svega dva dana crowdfunding kampanje, pivovara Brlog prikupila je više od polovice traženog iznosa za proširenje svojih proizvodnih kapaciteta, a interes građana za učlanjenje i suvlasništvo prelazi prvobitni cilj od 500.000 kuna. Dvije godine nakon prve uspješne crowdfunding kampanje i osnivanja, zadružna pivovara Brlog pokrenula je novu crowdfunding kampanju za proširenje proizvodnje. Ljubiteljima piva ponuđena je mogućnost da postanu suvlasnici i članovi nezavisne, društveno angažirane pivovare.

Pivovara Brlog planira tijekom iduće godine uz proširenje proizvodnih kapaciteta, razviti nove proizvode, nabaviti dostavno vozilo, povećati broj zaposlenih. Učlanjivanjem novih članova planira se kroz članarine prikupiti potrebna sredstva i ojačati Brlog zajednicu kvantitativno i kvalitativno.

- Naše pive su Plavuša i od nedavno Neposlušna. To su piva s karakterom hmelja, potpuno prirodna, jako pitka i pakirana u velikim bocama. Dostupne su u oko 150 kafića, nekoliko trgovačkih lanaca i u većini gradova Hrvatske. Vrijeme je za proširenje naših kapaciteta za što nam treba 500.000 kuna, ukoliko prikupimo više, selimo se u novi prostor, rekla je Ana Teskera, suosnivačica zadružne pivovare Brlog te dodala da im nije cilj samo skupiti financijska sredstva, već i dobiti povjerenje zajednice koji će moći uživati u njihovim proizvodima.

>>>U novom broju Lidera – Zadrugarstvo: djedovi bježali iz zadruga, unuci ih osnivaju

Učlanjivanjem u pivovaru Brlog ostvaruju se suvlasničke beneficije odnosno sudjelovanje u dobiti i pravo glasa na Skupštini, dobiva se transparentan uvid u poslovanje Pivovare i godišnju količinu piva, dodatno potiče se stvaranje platforme koja podržava male kućne pivare da stvaraju jedinstvene lokalne recepte piva. Investicija se prikuplja kroz članarine, minimalno 1.000 kuna po članu i dodatne zadružne uloge (minimalno jedan, maksimalno 11 dodatnih uloga). Svaki dodatni zadružni ulog vrijedi 6.000 kuna, i njime se ostvaruje 1 jedinica raspodjele dobiti. Član zadružne pivovare mogu biti fizičke i pravne osobe.

- U Brlogu nas je danas ukupno petnaest članova Zadruge, od toga nas troje smo zaposleni na puno radno vrijeme: Ana, koja upravlja zadrugom, Hrvoje naš kuhar piva i autor recepta za Neposlušnu i ja kao voditeljica proizvodnje. Dobivanjem novih članova ćemo ostvariti brži napredak, ojačati zajednicu i stvoriti jači društveni utjecaj, rekla je Maja Šepetavec, suosnivačica zadružne Pivovare Brlog.

Pivovaru Brlog podržavaju organizacije ACT grupa, Inovativni Zadar, Akcelerator društvenog poduzetništva, Botaničar, COIN Zadar, Fierce woman, Vestigium, Vox feminae, Zelena energetska zadruga, Terra Hub, ZMAG, Zaklada Solidarna, Market kolektiv, Šahovski klub Casper.