Aktualno
StoryEditor

Veliki iskorak renomiranog hrvatskog proizvođača: Lansirana linija napitaka na bazi kave, bez laktoze i pogodna za vegane

18. Siječanj 2024.
Anamaria nova linija proizvoda

Činjenica je da prehrambena industrija u Hrvatskoj i svijetu sve ažurnije prati trendove i potrebe konzumenata. I dok su se prije kojih desetak godina proizvodi bez laktoze, glutena, šećera, kao i veganske i vegetarijanske varijante, mogle pronaći samo u trgovinama zdrave hrane (ili naručivati online) danas su dostupnije, pa čak i obavezne na policama bolje opskrbljenih trgovačkih lanaca.

Samo globalno tržište kave, napitka s kojim mnogi kao prvim započinju svoj dan, golema je industrija koja godišnje stvara milijarde dolara prihoda. Međunarodna organizacija za kavu osnovana pod okriljem Ujedinjenih naroda, iznosi podatak da je samo u studenom 2023. svjetski izvoz kave iznosio 10,61 milijun vreća (pri čemu jedna vreća iznosi 60 kilograma). Prema Expert Market Researchu, globalno tržište kave 2022. doseglo je oko 126,38 milijardi USD, sa stabilnim CAGR-om (Compound annual growth rate – prosječna godišnja stopa rasta) od 4,82 %, u periodu od 2018. do 2022. godine. Prognoze za razdoblje od 2023. do 2028. pokazuju da bi ovo tržište moglo rasti uz nevjerojatan CAGR od čak 6,7 % - što sve govori u prilog kontinuiranoj popularnosti kave i njezinoj rastućoj potražnji.

S druge strane, recentne statistike pokazuju da oko čak 65 % svjetskog stanovništva ima smanjenu sposobnost probave laktoze, dok nešto više od 1 % populacije čine vegani, a 22 % vegetarijanci. Bez obzira radi li se o odabiru zbog etičkih načela ili zdravlja, činjenica jest da mnogi danas više pozornosti obraćaju na zdrav život i prehranu. Navike se mijenjaju u pozitivnom smislu, zbog čega brojni certifikati na ambalažama u posljednje vrijeme više nisu ekskluziva, već nužnost koju traže potrošači.

Da se i kod nas itekako prate svjetski trendovi, primjerom pokazuje renomirani domaći proizvođač s dugom tradicijom na hrvatskom tržištu -  Anamaria Company – tvrtka koja je nedavno lansirala svoju prvu liniju instant mješavina bez laktoze prikladnu i za vegane. S dodatnim Kosher i Halal certifikatima, njihove nove mješavine - u obliku klasičnog Cappuccina te 2u1 i 3u1 napitaka - rezultat su posebnog načina proizvodnje u kojemu se naglasak stavlja na brigu o životinjama te ne sadrže dodatke koji se protive načelima veganstva.

image

Anamaria lactose free

foto

- Konzumacija kave diljem svijeta prerasla je u globalni fenomen koji nadilazi geografske granice i kulturološke razlike. Nažalost, živimo u svijetu u kojemu je porast alergija i intolerancija jednostavno preveliki problem. Tome se prilagoditi nužnost je svake tvrtke koja iskreno prati potrebe potrošača i brine za njihovo zdravlje. Da radimo upravo to, i idemo ukorak s najnovijim trendovima, dokazuje naša nova linija proizvoda bez laktoze ujedno pogodna i za vegane. Kreirana je kako bi bila prilagođenom svima, bez obzira pati li osoba od intolerancije ili jednostavno želi konzumirati zdraviju, lakšu varijantu napitka -  poručuju iz Anamaria Company.

Riječ je o velikom iskoraku u domaćoj industriji i na hrvatskom tržištu koje je – u skladu sa svjetskim – i više nego spremno prihvatiti proizvode koji pozitivno utječu na zdravlje i predstavljaju odličnu alternativu jedinstvenoj navici ispijanja kave. Među njima je, sada u režiji uglednog hrvatskog proizvođača i dostupna u svim bolje opskrbljenim trgovačkim lancima, potrošačima na raspolaganju i nova Anamaria linija instant mješavina bez laktoze u hvalevrijednoj ‘lakšoj‘ varijanti, za zadovoljstvo dostupno svima – bez ograničenja.

25. travanj 2024 14:33