Aktualno
StoryEditor

Velikoj Britaniji prijeti epidemija nestašice hrane

17. Srpanj 2017.

Britanska vlada u post-Brexitovoj eri uskoro će se suočiti s prvim velikim problemima. Naime, tamošnji akademici upozorili su kako bi Veliku Britaniju uskoro mogla pogoditi epidemija nestašica hrane, piše Guardian. Glavni uzrok takvoj situaciji prvenstveno treba tražiti u eksplozivnom rastu cijena hrane kao  posljedica činjenice da organi vlasti ne znaju kako zamijeniti regulativne mehanizme koje su implementirali dok su bili članica EU. Bez mehanizma EU i padom vrijednosti funte, tvrde akademici, konstantni dotok hrane po prihvatljivim cijenama bit će prekinut.

>>>Merkel: Brexit vodi u neočekivana područja, zahvatit će i pse i mačke

Stručnjaci za prehrambeni sektor s tri britanska sveučilišta, koji su sastavili alarmantni izvještaj, s njime su izašli u javnost istoga dana kada je David Davis, koji vodi ministarstvo za Brexit, otputovao u Bruxelles na drugu rundu razgovora o uvjetima izlaska Velike Britanije iz EU.  U izvještaju se, između ostaloga, navodi i kako britanska vlada nema apsolutno nikakve vizije kako regulirati ekonomska pitanja vezana uz hranu, ne znaju na koji način i od kuda isplatiti poticaje poljoprivrednicima niti imaju bilo kakve mehanizme, osim onih koje je postavila EU, koji nadgledaju rad migranta na farmama ili se pak tiču zaštite radnika, kao i proizvoda iz poljoprivrednog sektora.

>>>Blair: Brexit me pozvao natrag u politiku, treba zaprljati ruke

-Britanska vlada nema nikakve ideje kako se suočiti s problemima prehrambenog sektora. Nakon što se za 20 mjeseci ukine i posljednja regulativa EU, osjetit ćemo što uistinu znači Brexit. Britansku prehrambenu industriju čeka kaos, a stanovnike golema poskupljenja hrane – kazao je Tim Lang, jedan od profesora koji stoje iza alarmantnog dokumenta.

19. travanj 2024 04:26