Aktualno
StoryEditor

Velimir Šonje: Kakva je investicijska slika Hrvatske i regije

15. Ožujak 2019.

Na otvaranju drugog dijela Liderovog sedmog Susreta guvernera regije u Savudriji, ekonomski analitičar Velimir Šonje dao je kratak pregled investicijske slike regije i Hrvatske, uz stavljanje naglaska na kvalitetu, umjesto kvantitete investicija. Kako je rekao, nema korelacije između udjela investicija u BDP-u i stope gospodarskog rast. Drugim riječima, puno investicija ne znači nužno i velik gospodarski rast, važna je efikasnost investicija. Hrvatska se u tom pogledu dosta popravila u posljednje vrijeme i značajno povećala efikasnost svojih investicija u odnosu na period prije krize. Ipak, zemlja se nije oporavila u potpunosti u pogledu visine investicija od pada koji je uslijedio nakon krize.

Za ostvarivanje održivog i većeg rasta, potrebna je stoga kvaliteta investicija, pri čemu su posebno važni faktori obrazovanje i inovativnost, posebice u hrvatskom i slovenskom slučaju s obzirom da te dvije zemlje ne mogu privlačiti strane investicije na račun cjenovne konkurentnosti (niski trošak rada). Jednako tako, imajući u vidu visoku stopu financiranja iz vlastitog kapitala i kredita, potrebno je pogodovati kapitalu i poraditi na pravnoj sigurnosti i izvjesnosti.

Prijašnji problem slabog ulaganja u opremu i strojeve, nastavio je Šonje, u korist ulaganja u nekretnine je u međuvremenu ispravljen, pa sada postoji relativna ravnoteža između ta dva tipa ulaganja, no zato su ulaganja u intelektualno vlasništvo (inoviranje) vrlo niska i daleko od europskog prosjeka. Za razliku od Hrvatske koja na relativno nizak udio investicija u BDP-u od 20-ak posto ostvaruje zapravo visok rast, što upućuje na efikasnost investicija u posljednje vrijeme, Makedonija je u najnezahvalnijoj poziciji u regiji jer mora najviše kapitala privući u regiji, kako bi ostvarila gospodarski rast.

02. svibanj 2024 00:02