26. ožujak 2018.

VEM za američko preuzimanje Nove TV

Vijeće za elektroničke medije (VEM) donijelo je na sjednici održanoj u ponedjeljak jednoglasnu odluku da su stečeni zakonski uvjeti da Slovenia Broadband, tvrtka u sklopu američkog fonda KKR, preuzme sto posto dionica društva Nova TV d.d., jer se sada koncentracija ne smatra nedopuštenom u smislu Zakona o elektroničkim medijima.

Slovenia Broadband S.a.r.l., koja je podnijela novu prijavu 24. siječnja, međunarodno je holding društvo koje upravlja poslovanjem raznih operativnih društava u srednjoj i istočnoj Europi, uključujući i područje Hrvatske, navodi se u priopćenju VEM-a.

>>> Europske organizacije za zaštitu medijskih sloboda zabrinute erozijom HRT-a

Podnositelj prijave svoj je novi zahtjev podnio nakon prethodne odluke Agencije za elektroničke medije kojom je bilo odlučeno da se koncentracija smatra nedopuštenom zbog povezanosti podnositelja prijave i trgovačkog društva Totalna televizija d.o.o. u smislu odredbi Zakona o elektroničkim medijima i činjenice da je Totalna televizija d.o.o. operator.

U svojoj novoj prijavi podnositelj je naveo kako je, ponukan odbijajućom odlukom i razlozima navedenim kao prepreka pozitivnom rješenju zahtjeva, društvo United Group B.V. prenijelo sve poslovne udjele u društvu TOTAL TV B.V. sa sjedištem u Amsterdamu na treću nepovezanu osobu, trgovačko društvo V-Investement Holdings B.V., također sa sjedištem u Amsterdamu.

"S obzirom da trgovačko društvo Totalna televizija d.o.o. više nije povezana osoba podnositelja prijave, Vijeće je nakon provedenog postupka i slijedom pravno odlučnih činjenica donijelo odluku da se predmetna koncentracija ne smatra nedopuštenom u smislu Zakona o elektroničkim medijima", kaže se u priopćenju.

>>>United Group preuzima medijski portfelj CME-a u Hrvatskoj i Sloveniji, uključujući Novu TV

Nova odluka uslijedila je nakon prošlogodišnje odluke VEM-a. koju je kasnija potvrdila Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN), o odbijanju preuzimanja Nove TV s obrazloženjem da ne postoje zakonski uvjeti za stjecanje 100 posto dionica zbog nedopuštenosti medijske koncentracije u smislu Zakona o elektroničkim medijima.

Tom odlukom hrvatskih regulatornih tijela bilo je odgođeno najavljeno preuzimanje Nove TV, kojom je moćna američka investicijska kompanija, koja se navodi i kao vlasnik N1 televizije, htjela završiti konačno preuzimanje medijskih operacija u Hrvatskoj i Sloveniji dosadašnjeg vlasnika Nove TV - korporacije CME, vrijednih oko 230 milijuna eura.