Aktualno
StoryEditor

Viadukt: Blokada je trenutačna, razgovaramo s vjerovnicima i tražimo model za isplatu plaća

31. Ožujak 2017.

Predsjednik Uprave Viadukta Krešimir Mikolić izjavio je u petak kako je blokada računa s kojom se tvrtka jučer suočila ‘trenutačna‘, kazavši kako se u razgovoru s vjerovnicima ulažu maksimalni napori da se tvrtka što prije odblokira te u što kraće vrijeme ‘ponovno stane na noge‘.

"Kao direktor, uz svoje suradnike, poduzimam maksimalne napore i sve korake kako bismo izašli iz ove, naglašavam, trenutačne blokade", kazao je Mikolić na konferenciji za medije na kojoj je objavljeno kako su Hrvatske ceste u petak pokrenule proceduru raskida ugovora s Viaduktom o građenju mosta kopno-otok Čiovo.

>>>Nakon odrađenih 57 posto radova Hrvatske ceste raskidaju ugovor s Viaduktom za most Čiovo

Kako je napomenuo, vode se razgovori s vjerovnicima, odnosno kreditorima, bankama, dobavljačima te partnerima, analizira se poslovanje tvrtke te će se poduzeti ‘svi koraci da tvrtka što prije izađe iz ove privremene situacije u kojoj se nalazi‘.

"Jedan bitan faktor su i naši radnici, odnosno pronalazak modela isplate zaostale plaće, što vjerujem da ćemo uspjeti, kako bismo vratili njihovo povjerenje te ponovo pokrenuli proizvodnju", rekao je Mikolić.

Na pitanje novinara o tome tko je blokirao račun, Mikolić je rekao kako u ovom trenutku o tome ne treba raspravljati, dodavši kako se manje-više radi o dobavljačima, pojedinim podizvođačima, kao i nekoliko kreditora odnosno banaka.

>>>Viadukt je upravo blokiran

Kako je kazao, s vjerovnicima su već izvršeni razgovori te kako vjeruje da će se većina njih odlučiti na povlačenje tražbina s kojima su ovršili Viadukt, a u cilju daljnje suradnje s tvrtkom.

Restrukturiranje, konsolidacija i projekti od milijardu kuna

Upitan o iznosu potraživanja, Mikolić je rekao kako ne bi želio o tome govoriti pošto vjeruje da će se taj iznos nakon razgovora koje su obavili s vjerovnicima u vrlo kratkom roku smanjiti, odnosno da će uspjeti anulirati.

Na pitanje prijeti li i na drugim nekim gradilištima ovaj scenarij, konkretno na projektu izgradnje mosta na Savi kod Svilaja, Mikolić je kazao da po informacijama s kojima raspolaže radovi na Svilaju idu prema dinamičkom planu koji je i ugovoren.

"Trebamo se restrukturirati, konsolidirati i nastaviti raditi u punom zamahu kako bismo realizirali sve projekte koje smo dosad ugovorili, čija je vrijednost oko milijardu kuna", ustvrdio je.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković naglasio je kako je most na Svilaji vrlo važan projekt kojeg s 50 posto financira Hrvatska, a s 50 posto Bosna i Hercegovina, kazavši kako je prije desetak dana bio u obilasku radova s europskim povjerenikom za proširenje Johannesom Hahnom te kako je tu situacija ‘vrlo čista i jasna‘.

>>>Mikulić je morao otići zbog nezadovoljstva ministra Olega Butkovića i Hrvatskih cesta

"U slučaju da dođe do problema na radovima na mostu na Savi kod Svilaja, tamo postoji i drugi ugovorni izvođač koji je isto tako solidarno odgovoran te koji može završiti projekt", rekao je Butković, dodavši kako ni u jednom trenutku neće dopustiti da se radovi na mostu kod Svilaja dovedu u istu situaciju kao kod mosta Čiovo.

Nakon vijesti o blokadi računa Viadukta, u četvrtak je na Zagrebačkoj burzi cijena dionice te tvrtke potonula više od 30 posto, dok je jutros nakon najave raskida ugovora s tom kompanijom na projektu izgradnje mosta za Čiovo pala daljnjih 24 posto.

25. travanj 2024 08:16