17. ožujak 2017.

Viadukt najavio da most Čiovo neće biti gotov u lipnju, HC razmišlja o raskidu suradnje

Iako je ugovoreni rok za izgradnju mosta Čiovo do sredine lipnja, Hrvatske ceste (HC) u petak su potvrdile kako ih je tvrtka Viadukt izvijestila da izgradnja neće biti završena do kraja godine. HC ne isključuje mogućnost raskida ugovora s Viaduktom s obzirom da im daljnje odgađanje izgradnje nije prihvatljivo.

- U ovom trenutku možemo konstatirati kako eventualni raskid ugovora nije isključen, međutim prije konačne odluke potrebno je  provesti projekcijsku analizu mogućih scenarija, tako da se donese isključivo ispravna odluka koja će biti najpovoljnija te dovesti do realizacije projekta u vremenski prihvatljivom roku, napisale su Hrvatske ceste u priopćenju. Tamo napominju kako financiranje izgradnje mosta Čiovo iz EU-ovih fondova nije upitno, budući da je za projekt predviđeno faziranje koje je u skladu s pravilima Europske unije.

HC izgubio povjerenje u izvođača radova

Neprihvatljivost novog prijedloga Viadukta HC-u prvenstveno se odnosi na ‘nepovjerenje investitora prema izvođaču, uzrokovano nepridržavanjem službenih i predanih dinamičkih planova tijekom trajanja izgradnje, te zbog problema poslovanja i financijske nelikvidnosti u kojoj se trenutno izvođač radova i nalazi‘. Također, nepridržavanje rokova utjecalo je na trenutni negativan imidž projekta, koji je ‘bio prihvaćen s pozitivnim oduševljenjem i velikim iščekivanjem‘.

Idući tjedan razmatranje novog dinamičkog plana

U HC-u najavljuju kako će unatoč neprihvatljivosti novog dinamičkog plana, zajedno s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture tijekom idućeg tjedna sagledati sve aspekte i moguća rješenja novonastale situacije, isključivo u interesu i pozitivnom ishodu toga strateškog projekta.

Povijest odgoda izgradnje

Problemi s kašnjenjem u gradnji mosta Čiovo nisu novost. Krajem studenoga prošle godine ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković Viaduktu je dao rok od osam dana za jamstvo završetka gradnje mosta do 15. lipnja 2017. godine, u suprotnom najavivši moguć raskid ugovora. Butković je tada rekao kako su problemi s kojima se suočava Viadukt ‘dosta veliki‘, ali nije želio navesti o kojim problemima se radi.

Dva tjedna kasnije, Viadukt je Butkoviću zajamčio da će do 15. lipnja 2017. godine dovršiti posao.

- Uklonili smo sve probleme, nejasnoće i nesuglasice te će 15. lipnja most biti gotov, rekao je tada predsjednik uprave Viadukta Joško Mikulić. Objasnio je da je gradnja mosta zapela zbog financijskih problema industrije čelika u regiji, a da je problem riješen tako da će se posao dovršiti u  jednom od hrvatskih brodogradilišta.

>>> Potpisan ugovor o izgradnji mosta kopno - otok Čiovo

Vrijednost izgradnje mosta kopno-otok Čiovo, čija je gradnja počela u veljači 2015. godine nešto je veća od 207 milijuna kuna, od čega 176,7 milijuna kuna iz EU-ovih fondova. Most će biti dug 547 metara, 25 metara iznad morske površine, imat će 13 stubišta u moru i dva upornjaka na kopnu - jedan na strani Čiova, a drugi na trogirskoj strani. Osim mosta, grade se i pristupne ceste.