Aktualno
StoryEditor

Vidaković: Agrokor treba ostati jedinstven sustav, slijedi najzahtjevnija dionica

04. Srpanj 2018.

Predstavnica dobavljača u privremenom vjerovničkom vijeću Agrokora Marica Vidaković izjavila je u srijedu kako je ishod glasovanja o nagodbi za dobavljače očekivan te kako nakon izglasavanja nagodbe slijedi zahtjevna faza njene primjene. Agrokorovi vjerovnici u srijedu su izglasali nagodbu, za koju su glasovali vjerovnici s 80,2 posto ukupnih tražbina.

- Očekivala sam ovaj postotak, jer kroz punomoći koje smo dobili u udruzi mogli smo predvidjeti koji će biti rezultat, rekla je Vidaković u izjavi za novinare nakon što su vjerovnici na sudskom ročištu izglasali nagodbu u sklopu izvanredne uprave u Agrokoru.

>>>Izglasana nagodba o Agrokoru

Upitana kakva su njezina očekivanja za dalje, odgovorila je da je završena dosta naporna faza, a slijedi vrlo značajna faza implementacije, kako bi se provelo ono što je dogovoreno, bilo da je riječ o naplati graničnog duga ili zastupljenosti na Konzumovim policama što je, kako je rekla, dobavljačima vrlo važno.

- Važne su nam i proizvodne kompanije, jer je to naš domaći proizvod pa nam je oporavak itekako bitan, rekla je Vidaković.

>>>Agrokorovi vjerovnici glasat će o nagodbi aplikacijom m2voting

Na pitanje kakav odnos snaga očekuje u budućem vlasništvu odnosno jesu li dobavljači zainteresirani za povećanje svoga udjela u Agrokorovim kompanijama, odgovorila je kako se do sada uvijek razgovaralo o tome da se te kompanije najprije osposobe i tržišno podignu te da će o svemu presuditi ponuda i potražnja tj. tržište.

Na pitanje je li ju strah da novi vlasnici neće potencijalno poštovati sve elemente ugovora koji su postigli s dobavljačima, odvratila je kako u to ne vjeruje, ali da dobavljači i u tom slučaju imaju osigurane mehanizme zaštite svojih interesa.

- Nagodba je čak predvidjela i to da se za potencijalnu prodaju Konzuma mora dobiti suglasnost dobavljača, rekla je i dodala kako se "apsolutno ne boji jer su previsoke i preriskantne mjere koje bi dobavljači poduzeli ako se ne bi ispunilo ono što je dogovoreno.

>>>Ročište o Agrokoru – prisutni vjerovnici s 95 posto tražbina

Istaknula je pri tome da su dogovoreni tržišni udjeli u Konzumu za idućih pet godina.

Upitana smatra li da bi bilo dobro kada bi Agrokor što duže ostao jedna funkcionalna cjelina te strahuje li od prodaje pojedinih njegovih dijelova, odvratila je da o tome nije moguće odlučiti jednostrano te da će se čak i za upravljanje kompanijom morati postići konsenzus.

Na opasku da to neće biti lako, uzvratila je kako mnogi nisu vjerovali ni da će biti izglasana nagodba.

- Interesi su nešto što spaja ili razdvaja, a ja mislim da će u ovom slučaju spojiti, rekla je Vidaković.

>>>Horvat: Dođe li do prenamjene udjela u Agrokoru očekujem i interes hrvatskih tvrtki

Naglasila je kako smatra da u ovom trenutku Agrokor svakako treba ostati jedinstven sustav. Ponovila je kako slijedi najzahtjevnija dionica, u kojoj slijedi prijenos poslovnih cjelina i imovine na novo društvo.

Upitana za poruku Adrisu, koji nije glasao za nagodbu, odgovorila je kako su oni "dragi kolege" i "dragi dobavljači" koji su svoje interese odlučili braniti na drukčiji način te kako misli da "oni najbolje znaju što je za njih dobro".

23. travanj 2024 21:14