24. svibanj 2017.

Vidaković: Nema obustave robe, banke će prolongirati rok za naplatu regresnih mjenica

Nakon sastanka predstavnika najvećih dobavljača Agrokora s izvanrednim povjerenikom Antom Ramljakom, prokuristica Kraša i predstavnica dobavljača Marica Vidaković izjavila je da neće doći do obustave isporuka roba 29. svibnja, kako dobavljači prethodno zaprijetili. - Imamo informacije da će banke prolongirati rok po regresnim mjenicama, što je u ovom trenutku pozitivno. Čuli smo od povjerenika niz aktivnosti koje se poduzimaju za stabilizaciju sustava, a radi se i na novom kreditu. Naš zaključak je da moramo zajednički nastaviti na oživljavaju ovog sustava, jer je to naš zajednički gospodarski interes. Točku po točku ćemo rješavati i do tada neće doći do obustave isporuke robe, ali očekujemo da s nama redovito komunicira i rješava naše zahtjeve. Ovo je samo jedan u nizu sastanaka koji su pred nama i riješili smo dio problema vezan uz povjerenika – rekla je Vidaković, dodajući da postoji još zahtjeva koji nisu upućeni povjereniku i sustavu Agrokora, nego na druge adrese. Vidaković će se poslijepodne sastati s potpredsjednicom Vlade i ministricom gospodarstva Martinom Dalić kojoj će predstaviti zahtjeve dobavljača.

>>>‘Izigrani’ dobavljači predali nove zahtjeve, najavili tužbe i potencijalni prekid opskrbe

Ramljak je istaknuo da su na današnjem sastanku sa strane Agrokora pokušali dati odgovore dobavljačima na sve zahtjeve koji se odnose na koncern. – Imali smo vrlo otvoren konstruktivan razgovor, u kojemu smo odlučili dati odgovore sa strane Agrokora na točke zahtjeva koje su postavili dobavljači. Mislim da smo danas dali odgovore na većinu zahtjeva, koliko smo mogli i nadam se da je generalni zaključak da ćemo nastaviti i dalje odnose i poslovanje u konstruktivnom, otvorenom i prije svega za sve dionike ovog procesa uspješnom završetku ovoga cijeloga postupka. Mislim da se sva pitanja i svi problemi ne mogu riješiti na jednom sastanku, ali većinu tih točaka smo pokušali dati odgovore koji bi umirili sve dionike ovoga postupka - rekao je Ramljak.

>>>Fižulić: Pitanje je koga predstavlja grupa koja uvjetuje opskrbu Agrokora

Podsjetimo, Koordinacija proizvođača i dobavljača Agrokora u ponedjeljak je objavila svoje zahtjeve vezane uz tretman mjenica Agrokora, kao i nove plasmane njihove robe koncernu te najavila obustavu isporuka robe od 29. svibnja ove godine ne ispune li se do tada njihovi zahtjevi.  Prvi zahtjev dobavljača bio je upućen financijskim institucijama, od kojih su tražili prolongiranje datuma važenja promemorije sklopljene između dobavljača i financijskih ustanova do dana prijave tražbina (9. odnosno 20. lipnja 2017. godine). Dobavljači su u ponedjeljak, između ostaloga, zatražili očitovanje zakonodavnog odbora Hrvatskog sabora za točnim tumačenjem pojedinih odredbi Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku, odnosno da se "vrlo jasno i izravno kaže koji tretman imaju  novi plasmani roba" te jesu li oni u istom rangu kao i financijska sredstva uzeta nakon 10. travnja.

>>>Agrokor pobija sporne anekse ugovora Ivice Todorića, Ante Todorića i Ivana Crnjca