Aktualno
StoryEditor

Vidaković: Sporazumom Tiska i Zagreba stvorena nesigurnost za dobavljače

25. Travanj 2018.

Prokuristica Kraša i predstavnica velikih dobavljača u Privremenom vjerovničkom vijeću Marica Vidaković izjavila je u srijedu kako je sporazumom potpisanim između Grada Zagreba i Tiska odnosno Agrokora "stvorena jedna nesigurnost za sve dobavljače jer je jedan od vjerovnika, a to je Grad Zagreb stavljen u povoljniji položaj".

Privremeno vjerovničko vijeće danas je s tri glasa za i dva protiv prihvatilo odluku oko plaćanja duga gradu Zagrebu i Zagrebačkom holdingu. Financijski vjerovnici glasali su za takvu odluku, a predstavnici malih i velikih dobavljača nisu glasovali za odluke koje bi bile van kriterija koji su važile za sve ostale dobavljače, rekla je Vidaković u izjavi za Hinu.

>>> Suradnja Zagreba i Tiska se nastavlja, ZET-ove karte opet na kioscima

"Ovakvim presedanom je stvorena jedna nesigurnost za sve dobavljače iz jednostavnog razloga što je jedan od vjerovnika, a to je Grad Zagreb stavljen u bitno povoljniji položaj i na štetu ostalih vjerovnika. Shodno tome ovih dana, odnosno u narednom razdoblju sjest ćemo i dogovoriti koje su nam daljnje aktivnosti", istaknula je Vidaković.

Na konferenciji za novinare u srijedu zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i izvanredni povjerenik za Agrokor Fabris Peruško potvrdili su da je postignut sporazum o nastavku suradnje Grada Zagreba, Tiska i Agrokora.

Bandić je naglasio da se sporazumom osigurava očuvanje radnih mjesta zaposlenika Tiska, a istovremeno i egzistencija više od 3500 radnika i njihovih obitelji na području cijele Hrvatske, od čega 1000 sa zagrebačkog područja.

Najavio je da se ponovno u cijelosti aktivira prodajna mreža Tiska koja je zbog kompleksne situacije bila ograničena ponudom i uslugama.

>>>‘To je nedopustivo’: Franck se žali na netransparentnost izvanredne uprave Agrokora

Kroz 142 prodajna mjesta i 170 lokacija na kojima prodaje karte, Tisak u Zagrebu ostvaruje oko 30 posto prihoda ukupne maloprodaje i osigurava više od 1000 radnih mjesta koja, osim prodavača, uključuju i zaposlenike u  distribuciji, logistici i administraciji.

Osim toga, smanjenje broja prodajnih lokacija u Zagrebu ugrozilo bi distribuciju tiskovina, a posljedično i cjelokupnu industriju novinskih izdavača i grafičke industrije, čega je Grad Zagreb, kao društveno odgovoran, duboko svjestan, dodao je Bandić.

Podsjetio je da se problem daljnje poslovne suradnje Zagreba, Tiska i Agrokora počeo rješavati nakon sastanka kod premijera Andreja Plenkovića, gdje je spomenut problem međusobnih potraživanja, a nakon toga je dogovoren sastanak Bandića s Peruškom i njegovim suradnicima.

>>>Dalić s upravama Agrokorovih kompanija razgovarala o pripremi za sezonu

Peruško je naglasio da taj sporazum ni na koji način ne utječe na sve dosadašnje dogovore koje su postigli s ključnim sudionicima u postizanju nagodbe o Agrokoru te da Zagrebački holding neće dobiti više tražbina nego drugi dobavljači.

"Kumulativno to će biti na razini 60-ak posto povrata ukupnih potraživanja Grada Zagreba, a bit će tu još iznos koji će se dobiti kroz nagodbu, kroz dulji vremenski period", ustvrdio je Peruško.

16. travanj 2024 11:14