Aktualno
StoryEditor

VIDEO: 7-Eleven prestigao Google i Amazon u komercijalnoj dostavi dronovima

26. Prosinac 2016.

7-Eleven, trgovački lanac s oko 56,600 trgovina u 18 zemalja, javlja da je dronovima uspješno dostavio robu ispred domova 77 kupaca u Renu, Nevada.

Sve su pošiljke poletjele u studenom prema probranim mušterijama koje žive u radijusu do dva kilometra od trgovine. Portal posvećen tehnologiji Recode piše da je riječ o prvim regularnim komercijalnim isporukama dronovima u Sjedinjenim Američkim Državama i da je 7-Eleven "poletio" prije potencijalno snažnije konkurencije čiji su najpoznatiji predstavnici Project Wing (Alphabet/Google) ili Prime Air (Amazon).

>>>Precizna poljoprivreda - Dronovi nad oranicama Belja

7-Eleven surađuje s proizvođačem dronova Flirtey, letjelice koriste GPS sustav da bi identificirale cilj i ne slijeću na tlo, već paket ispuštaju iz zraka. Iz Flirteya tvrde da su sve narudžbe u posljednjim testovima isporučene unutar deset minuta i da su dronovi bili u vidokrugu pilota iako su letjeli autonomno.

Kontrola leta

NASA i FAA (Federalna administracija za avijaciju) u listopadu su provele niz testova upravo u Renu kako bi istražile sustav kontrole leta na niskim visinama, odnosno provjerile može li se kretanje bespilotnih letjelica pratiti i snimati bez nadzora pilota. Kontrola zračne plovidbe dronova je ključna za njihovu širu komercijalnu upotrebu.

>>>Kako se u biznisu možete koristiti bespilotnim letjelicama

Pogledajte video prve "povijesne isporuke" Flirteya i 7-Eleven iz srpnja ove godine, kad je iz zraka sletio paket sa sendvičem od piletine, slatkišima i vrućom kavom:

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=xEm7bI_meQY[/embed]

19. travanj 2024 01:11