Aktualno
StoryEditor

VIDEO: Airbus napravio velik korak naprijed ka komercijalizaciji letećeg taksija

25. Veljača 2018.

https://www.youtube.com/watch?v=gJrKmMM7vW0

Iako je još prije mjesec dana odrađen prvi testni let Airbusovog električnog zrakoplova Vahana, sve što je tada pušteno u javnost jest tek nekoliko fotografija. Sada se napokon pojavio video koji dokazuje da je letjelica uistinu uspješno poletjela i iznad piste 53 sekunde lebjela u zraku, javlja The Verge.

Na prvi pogled i nije nešto spetakularno, radi se o kabini jajolikog oblika pričvršćenoj na osam propelera i krila koja se mogu nagnuti prema gore za okomit ili vodoravan let. Većina ljudi kada ga vidi vjerojatno će ga zamijeniti za dron ili čudnu vrstu helikoptera.

>>>Uber očekuje komercijalizaciju ‘letećih taksija’ kroz nekoliko godina

No, prototip nazvan Alpha One veliki je odmak od Airbusovih konvencionalnih zrakoplova, a električni motor predstavlja velik korak u komercijalizaciji električnih aviona.

Airbusov cilj je izgradnja flote autonomnih eVTOL letjelica koje bi se koristile u velikim gradovima u kojima vlada problem prometnih gužvi. Ovaj projekt je značajan jer za sada ne postoje električne, pa čak ni hibridne letjelice u komercijalnom prijevozu. Let zahtijeva značajnu količinu energije, a postojeća tehnologija u baterijama jednostavno ne pruža dovoljno snage potrebne za polijetanje. Većina stručnjaka predviđa da će proći niz godina, ako ne i desetljeća, dok se ne razvije dovoljno dobra tehnologija.

>>>Uber i NASA razvijaju leteće taksije

Vahana nije prvi Airbusov projekt vezan uz električne letjelice. Prošle godine udružili su se s kompanijama Rolls-Royce i Siemens u stvaranju prototipa električne letjelice E-Fan X, koji dokazuje da kombinacija konvencionalnih i električnih motora funkcionira sasvim dobro.

Testni let odrađen je 2015. godine iznad kanala La Manche, no projekt ipak nije realiziran do kraja. Nova verzija, prema sadašnjim planovima, trebala bi započeti s letom 2020. godine.

20. travanj 2024 11:37