Aktualno
StoryEditor

VIDEO: Alphabet gradi digitalni grad u Kanadi

19. Listopad 2017.

https://www.youtube.com/watch?v=TIsKCl5NA1Y

Tvrtka Sidewalk Labs koja je u vlasništvu Googleove matične tvrtke Alphabet posvetila se projektu izgradnje digitalnog grada u Torontu. U digitalnom gradu bit će dostupan brzi bežični internet, milijuni senzora, održiva energija i autonomni automobili. Tvrtka će također u naselje ugraditi svoj hardver i softver kao urbano rješenje problema poput zagušenja, zagađenja i prenapučenosti, javlja BBC.

>>>VIDEO: London dobio ‘špijunski zaslon’ za ciljano oglašavanje koji prepoznaje osjećaje

Stručnjak za urbano planiranje, Robert Puentes, smatra kako su javno-privatna partnerstva poput ovog korisna, međutim gradovi trebaju biti sigurni u ono što dobivaju od projekta.

Objašnjava kako moraju imati jasnu viziju onog što žele postići, umjesto da očekuju kako će privatni sektor napraviti veći dio posla.

Kanadski premijer Justin Trudeau odobrava ovaj projekt pod nazivom Sidewalk Toronto, te smatra kako će on poslužiti kao testna platforma za nove tehnologije, a vjeruje i da će ovaj projekt zaživjeti i u drugim dijelovima Kanade, te u cijelom svijetu u konačnici.

>>>‘Odvikavanje’: Pariz planira do 2030. zabraniti sve osim električnih automobila

Sidewalk Labs je u početak projekta uložio 50 milijuna dolara, te već rade na realizaciji pametnih projekata u drugim gradovima. U New Yorku planiraju omogućiti besplatan wi-fi koristeći stare telefonske govornice, no njihov krajnji cilj je izgraditi pametne gradove iz temelja.

Područje Quayside u Torontu na kojem će se izgraditi pametni grad veličini 3.2 kvadratna kilometra jedno je od najvećih nerazvijenih urbanih područja u Sjevernoj Americi.

07. svibanj 2024 03:08