Aktualno
StoryEditor

VIDEO Amerikanci predstavili tehnologiju za uništavanje rojeva dronova

23. Lipanj 2019.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=51&v=Ogi_o8dszrk

Nakon što je američki predsjednik Donald Trump zbog rušenja američke letjelice u iranskom zračnom prostoru u zadnji tren opozvao vojni napad na Teheran koji je trebao ciljati njihove radarske i raketne sustave, američko zrakoplovstvo predstavilo je novi alat u borbi protiv dronova koji se u posljednje vrijeme koriste ‘kako bi nadzirali američke snage te kako bi se na njih nepogrešivo ispuštale bombe‘. Novi alat THOR (Tactical High Power Microwave Operational Responder) dizajniran je kako bi zaštitio vojne baze od rojeva dronova, prenosi The Verge.

Istraživački laboratorij zračnih snaga u Kirtland Airforce bazi u Albuquerquiju razvio je sustav koji koristi kratke izboje visokonaponskih mikrovalova za onemogućavanje bespilotnih letjelica.

Prema lokalnoj TV postaji KRQE, sustav je brzo razvijen (u 18 mjeseci) za oko 15 milijuna dolara. Energiju za rad crpi iz generatora i pohranjuje se u kontejneru za prijevoz, što znači da se može transportirati gotovo bilo gdje i postaviti u roku od nekoliko sati.

Zrakoplovstvo je počelo testiranje THOR-a protiv ciljeva kratkog dometa ranije ovog proljeća, dok je drugi sustav, CHIMERA, dizajnirana tako da pogodi stvari na srednje i velike udaljenosti. Očekuje se da će taj sustav biti isporučen negdje sljedeće godine.

Vojska predviđa da će glavni problem biti rojevi bespilotnih letjelica koji zajedno djeluju te ne čini razliku ako se jedan ili dva sruše. Ovaj sustav je dizajniran tako da odjednom sruši veliki broj bespilotnih letjelica i ima veći domet od metaka ili mreža.

Programski voditelj THOR-a Amber Anderson kaže da sustav "djeluje poput svjetiljke", te da će se sve što je uhvaćeno u zraku "ukloniti ... u tren oka".

Uklanjanje bespilotne letjelice je težak zadatak: oni su mali i teško ih je pogoditi pištoljem, a ako lete iznad ljudi, postoji rizik da bi mogli biti povrijeđeni padom dijelova drona. To nije spriječilo ljude da isprobaju različite metode kako bi ih oborili, od konvencionalnih obrambenih sustava do mreža, orlova, pa čak i bespilotnih letjelica oboružanih sačmaricama.

Američka vojska počela je tražiti slične sustave. Uložila je u mikrovalno oružje koje je Lockheed Martin izgradio u kolovozu 2018. godine, dok su drugi dijelovi Ministarstva obrane testirali druge obrambene sustave, kao što su laseri, koji bi se mogli koristiti protiv dronova ili raketa.

20. travanj 2024 10:47