Aktualno
StoryEditor

VIDEO: Bivši ministar uprave Kuščević ostao bez zastupničkog imuniteta

02. Rujan 2019.

https://youtu.be/PLe0M9kMvMs

Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo u ponedjeljak je jednoglasno skinulo zastupnički imunitet HDZ-ovu zastupniku Lovri Kuščeviću, donedavnom ministru uprave, na zahtjev DORH-a radi pokretanja kaznenog postupka zbog sumnje da je počinio dva kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti.

DORH Kuščevića tereti za slučaj izmjene prostornog plana, odnosno, prenamjenu štale u stambeni objekt te slučaj s POS-ovim stanom koji je otkupio njegov šogor Ivica Žuvić.

Premda je predsjednik MIP-a HDZ-ov Žarko Tušek apelirao na članove tog tijela da se ne upuštaju u političke kvalifikacije predmeta, oporba se na taj poziv oglušila.

SDP-ov Gordan Maras ustvrdio je da je riječ o najbližem suradniku premijera Andreja Plenkovića, donedavnom ministru i političkom tajniku HDZ-a te da do sada još nismo imali takav postupak.

- Do prije dva mjeseca premijer je gorljivo branio Kuščevića i govorio da je s njim prošao papir po papir i da nije našao ništa sporno, i to je još više zabrinjavajuće, kazao je Maras i poručio je da od premijera očekuje ostavku ako se optužnica protiv Kuščevića potvrdi, jer je preuzeo političku odgovornost za njega.

I Mostov Robert Podolnjak smatra da slučaj nedvojbeno ukazuje na odgovornost premijera Plenkovića jer je branio Kuščevića iako dokumentacija pokazuje da postoji opravdana sumnja u počinjenje kaznenih djela.

Istaknuo je i da je za sustav tragično što ne postoje kontrolni mehanizmi koji bi spriječili ovakve situacije nego kriminal i korupciju otkrivaju mediji koji jedini zaslužuju izvanrednu ocjenu.

Kuščević je prvoosumnjičeni u ovim slučajevima, a istraga će obuhvatiti i njegova šogora Ivicu Žuvića kao drugoosumnjičenog, tadašnjeg predsjednika Općinskog vijeća Nerežišća Jakšu Goića kao trećeosumnjičenog te sadašnjeg načelnika Općine Nerežišća Svemira Obilinovića kao četvrtoosumnjičenog, koji je tada bio na čelu jedinstvenog upravnog odjela Općine.

16. travanj 2024 08:41