Aktualno
StoryEditor

VIDEO: BMW čari modela 6 GT pokazao na cestama otoka Paga

25. Lipanj 2017.

BMW je dosad u ponudi imao dvije GT verzije i to u seriji 5 i seriji 3. GT je oznaka za Gran Turismo i jedan je od kontroverznijih automobila na tržištu. Kod tog modela nema sredine, ili ga mrzite ili obožavate. Razlog je osebujan, obiteljski povišeni dizajn, koji možda nije najatraktivniji, ali je vrlo praktičan. Na tržištu nije baš neka navala na GT modele, ali očito da postoji niša jer je BMW odlučio nastaviti proizvoditi taj koncept. Tako najnoviji GT model nosi oznaku 6, odnosno 6 Gran Turismo. BMW se odlučio za tu brojku jer je službeno umirovljen dosadašnji coupe serije 6 (koji će mijenjati buduća serija 8) i tu prazninu između serije 5 i 7 od jeseni ove godine zamijenit će upravo novi model.

Duži od pet metara

Dizajnerski se serija 6 GT oslanja na seriju 5, koja se počela prodavati početkom godine. Možda na fotografijama to nije toliko očito, ali serija 6 GT je automobil duži od pet metara (509,1cm), širok 190,2, visok 153,8 cm i ima prtljažnik od čak 610 litara. Usput rečeno, prema komunalnim propisima primjerice Grada Zagreba, vozilo se ne bi smjelo parkirati na javnim parkiralištima jer je duže od pet metara, ali, srećom, ti se nelogični propisi ne primjenjuju u praksi. BMW 6 GT ima i stražnji spojler koji se automatski izvlači pri brzinama većim od 120 km/h te se opet uvlači kad se brzina spusti ispod 80 km/h. Kada smo već spomenuli fotografije, možemo napomenuti da ni BMW nije odolio čarima cesta otoka Paga, gdje je snimljen editorijal.

BMW ne odustaje iako je Gran Turismo jedno od kontroverznijih vozila na tržištu. Kod tog modela nema sredine, ili ga mrzite ili obožavate. I to prije svega zbog obiteljskog dizajna, koji možda nije najatraktivniji, ali vrlo je praktičan.

Mnogo dodataka

Što se motora tiče, u ponudi su dva benzinska i jedan dizelski agregat. I prema tom odabiru postaje jasno da proizvođači u posljednje vrijeme forsiraju benzinske izvedbe. Izvedba 630i razvija 258 konja, a jači 640i ima 340 konja. Jedini dizelaš 630d ima 265 konja. BMW se odlučio da serija 6 GT ima pogon isključivo na stražnje kotače, a moguće je nadoplatiti za X izvedbu s pogonom na sve kotače. Svi modeli imaju automatski mjenjač s osam stupnjeva prijenosa. Unutarnji prostor preuzet je manje-više od serije 5, a serijska oprema je bogata uz brojnu listu dodataka, među kojima se ističe i vrhunski head up zaslon posljednje generacije. BMW 6 GT sigurno neće biti čest gost na našim prometnicama, ali fanovi dosadašnjih GT izvedbi barem će imati nešto za svoju dušu nakon odlaska serije 5 GT u mirovinu.

https://www.youtube.com/watch?v=PCfSMBC3p8s

24. travanj 2024 16:50