Aktualno
StoryEditor

VIDEO: BMW iVision - Teslin Model S dobio opaku konkurenciju

16. Rujan 2017.

https://www.youtube.com/watch?v=g9l0Q_OSqC0

Najveća prijetnja s kojom se Tesla trenutno suočava je ulazak konkurencije na tržište na kojemu je tvrtka koju vodi Elon Musk dugi niz godina dominirala, prenosi Wired.

Posljednjih pet godina Teslin Model S imao je monopol na tržištu luksuznih električnih automobila, no ta dominacija je sada ugrožena.

Porsche je tako uložio više od milijardu dolara kako bi razvili koncept nazvan Mission E, graciozan model koji planiraju lansirati na tržište 2020. Audi pak planira ulazak u segment električnih vozila u iduće tri godine, što se odnosi na model A9 e-tron, koji će postati novi najbolji model Audijeve flote.

>>>ING: Apsolutna dominacija električnih automobila u EU do 2035. godine

U utrku se uključuje i BMW, koji je na Frankfurt Motor Show-u predstavio iVision Dynamics, električni automobil s četiri vrata za kojeg tvrde da će jednim punjenjem prijeći oko 600 kilometara, ipak i taj model je za sada samo koncept. BWM već nekoliko godina proizvodi električne automobile, u 2013. predstavili su model i3, a godinu dana kasnije hibridni i8.

>>>Renault-Nissan s kineskim partnerom uskače u utrku razvoja električnih automobila

No ti modeli čine maleni udio prodaje vozila koje BMW proda svake godine. Ipak, novi koncept neće biti samo mizerna stavka u portfoliju BMW-a, već tip automobila na kojima je izgrađen njihov brend, a to su sportske limuzine. Poznato je i to da će do 2025. iz BMW tvornice izaći 12 potpuno električnih modela, uključujući limuzine, sportske modele, te SUV vozila.

Također Volvo, Jaguar, Land Rover, Volkswagen, Mercedes, Audi i mnogi drugi proizvođači su najavili napad na tržište električnih vozila u sljedećem desetljeću.

>>>Tesla: Užario se proizvodni pakao novog električnog automobila za široke mase

Navedeni proizvođači ne rade električne automobile kako bi odgovorili na potražnju potrošača, čak ni kako bi skinuli Muska s trona, već kako bi odgovorili na oštre zahtjeve vlasti. Čelnici Velike Britanije, Francuske, Norveške i Kine najavili su zabranu prodaje benzinaca i dizelaša u sljedećih 20 godina, a regulatorni trendovi diktiraju vozila s nultom emisijom, stoga ne postoji proizvođač koji će moći preživjeti ako se ne okrene ka proizvodnji električnih automobila.

24. travanj 2024 06:23