Aktualno
StoryEditor

VIDEO: Code Week pokazao ženama da programiranje nije bauk

15. Listopad 2018.

https://www.youtube.com/watch?v=ezJ-vXIHx64

Kodiranje i programiranje nisu aktivnosti u kojima se viđa puno žena. U Hrvatskoj je među zaposlenima u ICT sektoru samo 13 posto žena, a o potražnji za tim kadrovima ne moramo govoriti. Ipak reći ćemo samo da je ogromna i raste iz dana u dan. Stoga su inicijative kojima je cilj popularizirati programerske vještine u populaciji žena, itekako važne i ne propuštamo priliku da ih podijelimo sa širom javnosti.

Lider je stoga bio na obilježavanju međunarodne inicijative Code Week, koja se u Europi provodi već četvrtu godinu kako bi se potaknulo digitalno opismenjavanje djece i odraslih. Zahvaljujući HUB385 i SAP-u, takav tjedan već se drugu godinu zaredom obilježava i u Hrvatskoj. Od 10. do 17. listopada u zagrebačkom coworking centru HUB385  tim je povodom organizirano devet besplatnih radionica za djecu i odrasle.

Ušetali smo tako malo na jednu od dvije radionice programiranja za žene pod vodstvom Gordana Krešića, koji je proteklih deset godina predavao na Visokoj školi informacijskih tehnologija.

>>> Najtraženiji u 2018. - kuhar, konobar, trgovac i programer

- Čast mi je biti dio ovog projekta. Iz nekog ludog razloga ova struka ima imidž muške struke, što ne stoji. Ovo je zgodan cilj da se pokaže da programiranje nije samo muška znanost. Dapače, neki od boljih programera koje znam su žene. Također, volio bih da neka žena održava ovu radionicu, ali nema ih dovoljno u biznisu. Nadam se da će već iduće godine biti, kaže nam ovaj freelancer koji si je kao glavni cilj zadao pokazati sudionicama radionice kako programiranje nije bauk.

Dio polaznica odlučio je pohađati radionicu prije upisivanja fakulteta i odabira buduće profesije, a ta odluka donosi se jednom u životu, ističe Krešić te dodaje kako se nada da će ih uspjeti zainteresirati za programersku karijeru.

- Nisam očekivala toliko matematike, moram priznati. Ima dosta logike i zanimljivo je. Dopalo mi se, kaže nam polaznica Mihaela Visinski, vlasnica tvrtke Event Roster koja se bavi programiranjem i savjetovanjem. Visinski je po struci geodet, ali ima želju dobiti uvid u programiranje, odnosno pozadinu poslovnih procesa koji se u njezinoj tvrtki odvijaju.

Među polaznicama bila je i Antonija Babić, studentica prve godine informatičkog dizajna na TVZ-u, koja se sudjelujući na radionici razuvjerila u premisu koja se nekako neopravdano, ali prirodno nameće - da je programiranje strašno zahtjevno i nerazumljivo.

Čini se kako je predavač Krešić uspio i dokazao da programiranje nije bauk.

Već krajem tjedna u HUB385 svratite na festival novih digitalnih tehnologija Brave New World koji će se održati od 18. do 20. listopada, a tijekom vikenda u HUB-u se provodi još zanimljivih besplatnih radionica na koje se možete odmah prijaviti.

 

Autorice: Nikolina Oršulić i Vanessa Katanović

26. travanj 2024 06:23