Aktualno
StoryEditor

VIDEO: Deutsche Bank žestoko krenuo u preobrazbu, najavljeno 18.000 otkaza

08. Srpanj 2019.

Deutsche Bank objavio je u nedjelju kako će se povući iz globalne trgovine dionicama u sklopu opsežnog plana restrukturiranja za poboljšanje profitabilnosti. Banka će također srezati 18.000 radnih mjesta kako bi ukupan broj zaposlenika do 2022. godine iznosio oko 74.000.

U planu je i dramatično smanjenje investicijske banke kao, kako prenosi CNN, dio skupog remonta koji označava povlačenje s Wall Streeta nakon dva desetljeća intenzivne konkurencije s američkim rivalima.

Banka namjerava smanjiti troškove za 6 milijardi eura, a očekuje se da će plan restrukturiranja koštati 7,4 milijarde eura do kraja 2022. godine. Najavljeno je da će banka iza koje je 149 godina tradicije i koja je slovila kao jedan o stupova europskih financija, osnovati takozvanu ‘lošu banku‘ za 74 milijarde eura imovine koja troši previše kapitala. Imovina će biti prodana u narednim godinama.

U drugom kvartalu banka očekuje neto gubitak od 2,8 milijardi eura, a izvještaj o poslovanju u tom razdoblju objavit će 25. srpnja.

https://www.youtube.com/watch?v=CJhamGsV3kw

- Danas smo najavili temeljitu transformaciju kakvu Deutsche Bank nije iskusio desetljećima - objavio je u nedjelju nakon sastanka skupštine u priopćenju izvršni direktor banke Christian Sewing.

Na CNBC-u je objavljen i e-mail koji je Sewing poslao kolegama u kojem iskazuje duboko žaljenje na posljedice koje će kadrovski rezovi imati na zaposlenike dodajući kako je to u dugoročnom interesu banke. Radikalni potezi u cilju su temeljite transformacije banke.

"Prije svega, dopustite mi da kažem sljedeće: Itekako sam svjestan da pri ponovnoj izgradnji naše banke radimo duboke rezove. Osobno, duboko žalim zbog posljedica koje će to imati na neke od vas. Međutim, to je u dugoročnom interesu naše banke i nemamo drugog izbora nego da odlučno pristupimo toj transformaciji. Samo tada možemo nastaviti našu dugu povijest i učiniti ponovno Deutsche Bank vodećom. Bankom kojom se opravdano ponosimo.

Naglasit ću, međutim, da ono što smo danas najavili nije ništa drugo nego temeljna obnova Deutsche Banke kroz koju uvodimo novu eru za našu banku. To je obnova koja nas na neki način vraća našim korijenima. Stvaramo banku koja će biti profitabilnija, manja, inovativnija i otpornija. Radi se o ponovnom stavljanju potreba naših klijenata u središte onoga što radimo - i konačno, osigurati povrat ulaganja našim dioničarima.

Transformacija će nas približiti našoj temeljnoj snazi, našoj DNA. Prije gotovo 150 godina osnovani smo kao banka koja služi njemačkim i europskim tvrtkama širom svijeta, koja osigurava globalnu mrežu i koja utire put u Europi za međunarodne tvrtke i investitore. To je upravo uloga koju će imati Korporativna banka koju formiramo. Naša korporativna banka u budućnosti će služiti i korporativnim i komercijalnim klijentima Deutsche Banka i Postbanka na našem domaćem tržištu. Ova podjela je usmjerena na midcap klijente, obiteljska poduzeća i multinacionalna poduzeća. Imat će depozite od preko 200 milijardi eura i svakodnevno obrađivati ​​financijske transakcije u vrijednosti od milijardu eura.

Uz korporativnu banku bit će i investicijska banka koja povezuje naše korporativne klijente s tržištima kapitala širom svijeta. U ovoj podjeli, usredotočit ćemo se na ona područja u kojima imamo dugogodišnju stručnost - kredit, fiksni dohodak i valute, kao i strateške savjete. U budućnosti će naša investicijska banka biti manja - ali stabilnija i konkurentnija."

Banka je početkom godine razmatrala i pripajanje Commerzbanke kako bi učvrstila svoju poziciju, ali pregovori su obustavljeni u travnju.

18. travanj 2024 10:03