Aktualno
StoryEditor

VIDEO: Dolina rijeke Neretve kao kulturna, turistička i gospodarska destinacija Hrvatske

14. Ožujak 2017.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=4QrjQwyffhc[/embed]

Udruga za zaštitu obiteljskog gospodarstva na društvenom zemljištu (UZOG), sa sjedištem u Opuzenu, snimila je video koji prezentira kulturnu, turističku i gospodarsku ponudu doline Neretve, prenosi portal Otvoreno.

Cilj ovog projekta je javnosti predstaviti potencijal doline Neretve.

Dolina Neretve najpoznatija je kao dolina mandarina, a procjenjuje se da je u dolini zasađeno 1.4 milijuna stabala mandarina koja su ove sezone dala rekordni urod od preko 90 000 tona. Iako manjeg opsega što se tiče količine uzgoja, ostale vrste agruma su jednako kvalitetne, a uzgoj maslina datira još od davnih dana. Dolina Neretve poznata je i po neretvanskom vinu, te domaćoj travarici.

>>>Capelli najavio: Sprema se 400 milijuna eura investicija u zdravstveni turizam

Turisti u posjetu dolini mogu se svim osjetilima prepustiti njezinu šarmu, te razgledati bogatu kulturnu i prirodnu baštinu. Svojoj povijesnoj tekovini Neretvani su udahnuli novi život turističko-sportskim spektaklom pod nazivom Maraton lađa, koji je nadaleko poznata utrka tradicionalnih neretvanskih plovila od Metkovića do Ploča.

Onaj tko posjeti dolinu Neretve, osjetit će vrlo rijedak i specifičan fenomen - suživot prirode i čovjeka; ljudi i rijeke koja život znači.

Jasno je kolika je važnost Neretve za ljude koji uz nju žive. Osim kao izvor pitke vode, koristi se i za prijevoz, te hrani poljoprivredne parcele. Cijeli prostor delte predviđen je za zaštitu u kategoriji parka prirode.

05. svibanj 2024 13:59