Aktualno
StoryEditor

VIDEO: Domino‘s i suosnivači Skypea kreću s robotizacijom dostave pizze u Hamburgu

02. Travanj 2017.

https://www.youtube.com/watch?v=RXAtAh-eLHM

Vlasnici poznatog američkog lanca pizzerija Domino‘s prije dvije godine našalili su se kako će uvesti robote dostavljače. Ipak, nije sve ostalo samo na humoru, jer su nedavno potpisali partnerstvo s kompanijom Starship Technologies i ovog bi ljeta u njemačkom Hamburgu trebali započeti s robotizacijom dostave. Ako pilot projekt dobro prođe, novitet bi se trebao proširiti i na dostavu u Nizozemskoj, piše TechCrunch.

>>>Kineska tvornica zamijenila 90 posto ljudi robotima, učinkovitost porasla 250 posto

Iako se na prvu prema opisu čini da ovaj tip robota izgleda kao neki humanoid upravo izašao iz filma znanstvene fantastike, Starship uređaji ni po čemu se ne razlikuju od običnih kolica za hranu, osim po samoupravljajućem mehanizmu.

Pokreću se pomoću šest kotača, a dostižu brzinu od skoro 6.5 kilometara na sat, te mogu nositi oko 18 kilograma tereta. U Hamburgu će se ovi roboti koristiti za dostavu pizze u radijusu od 1.6 kilometara.

>>>Top inženjer Googlea: ‘Singularitet’ je blizu, roboti će u 12 godina doseći ljudsku inteligenciju

Unatoč novom projektu s dostavom pizze, Starship se suočava s konkurencijom na brzorastućem tržištu ‘profesionalne uslužne robotike‘.

Konkurencija je šarolika, od mladih startupova kao što je kalifornijski Marble, pa sve do jačih igrača poput Boston Dynamics. Međunarodna Federacija za Robotiku (International Federation for Robotics, IFR) predviđa kako će u periodu od 2016. do 2019. logističke kompanije početi koristiti najmanje 175 tisuća robota za pružanje svojih usluga.

>>>VIDEO: Industrijski roboti su dosadni, vojno-industrijski ne

Kompaniju Starship 2014. godine su pokrenuli suosnivači Skypea, Ahti Heinla i Janus Friis, a nedavno su potpisali partnerstvo za dostavu hrane s tvrtkama DoorDash i Postmates u SAD-u, ipak Domino‘s trenutno nema u planu robotizirati dostavu pizze na tom području.

Mnogi trgovci i ugostitelji pričekat će dok ne vide kako će se razvijati situacija u tom području, ali i kako će se regulirati pravila o robotizaciji na američkom tržištu. Odnedavno, države Virginia i Idaho su dale zeleno svjetlo dostavi robotima, dok ostale savezne države tek trebaju determinirati zakone o tome.

>>>Bill Gates: Porez na robote je OK

Na domaćem tržištu Domino‘s je ponudio još par načina za naručiti hranu koji spajaju zabavu i tehnologiju. Jedan od njih je da na Twitteru korisnici stave emoji pizze pored kojeg napišu @dominos ili pak dostava pizze u modificiranom Chevy Spark-u.

https://twitter.com/dominos/status/601037837635428353

Na Novom Zelandu Domino‘s je uveo dostavu pizze dronovima u suradnji s kompanijom Flirtey.

Domino‘s je iskoristio tehnologiju za marketinški trik, no spoznaje o mogućnostima i ograničenjima tehnologije mogle bi dovesti do ozbiljnijih ušteda u području logistike.

Za radnike su ovo loše vijesti, dok poslodavci zadovoljno trljaju ruke jer roboti ne mogu koristiti bolovanje ili iznenada prijeći u konkurentsku firmu kao što to rade ljudi.

20. travanj 2024 16:15