Aktualno
StoryEditor

VIDEO: Dove se ispričao za ‘rasističku‘ reklamu

09. Listopad 2017.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=pAIgDredHpw[/embed]

Tvrtka Dove u ponedjeljak je postala meta vala kritika na društvenim mrežama zbog reklame za gel za tuširanje u kojoj tamnoputa žena skida majicu, nakon čega se pretvara u bijelkinju, što je pokrenulo žestoke reakcije javnosti.

Video od 3 sekunde, objavljen u petak na službenoj američkoj Facebook stranici Dovea, neke je korisnike društvenih medija podsjetio na rasističke reklame za sapun iz 19. i s početka 20. stoljeća koje su prikazivale crnce koji si ribaju kožu kako bi postali bijeli.

Dove je uklonio isječak i ispričao se, a na Twitteru je napisao kako je ta objava "nesmotreno prikazala tamnopute žene".

Dove

No isprika nije uspjela zaustaviti val kritika na internetu. Neki korisnici pozivaju na bojkot Doveovih proizvoda, a priču su preuzeli i klasični mediji u Sjedinjenim Državama i u Europi.

U Velikoj Britaniji ta je kontroverza bila glavna tema jutarnjih emisija u ponedjeljak čiji su gosti raspravljali o tome kako je reklama dobila odobrenje za objavu i je li ona pokazatelj šireg problema rasizma u marketingu.

Na Twitteru su se objave označene hashtagom #BoycottDove, započete tijekom vikenda među američkim korisnicima, proširile na korisnike nekoliko europskih jezika.

>>>Arheolozi u Turskoj tvrde da su pronašli grobnicu svetog Nikole

- Ukratko, rasizam je ponovno u modi, a brandovi to žele iskoristiti, napisala je korisnica @Beatrix B. na francuskom.

Cijeli isječak prikazuje tamnoputu ženu koja uklanja svoju majicu ispod koje se pojavljuje bijela žena, koja pak podiže svoju majicu i pretvara se u ženu porijeklom iz Azije.

- Namjera tog kratkog videa bila je poručiti da je Dove gel za tuširanje za svaku ženu i da to bude slavlje različitosti, no pogriješili smo, priopćio je Dove.

Neslavne reklame iz prošlosti

Reklama je mnoge gledatelje podsjetila na neslavne reklame za sapun iz povijesti, od kojih su neke objavljene na društvenim mrežama.

U jednom primjeru iz 1880-ih godina prikazano je crno dijete koje se kupa u kadi kad mu bijelo dijete ponudi sapun. Nakon što ga iskoristi, crno dijete postane oduševljeno kad shvati da je i ono postalo bijelo.

Dove je odbio komentirati kako je reklama producirana i prihvaćena, no otkrio je da radi reviziju svojih unutarnjih procesa stvaranja i objave sadržaja.

19. travanj 2024 19:26