Aktualno
StoryEditor

VIDEO - Drikus Kriek: Timovi u poslovnom svijetu dobivaju nov život

25. Lipanj 2018.

https://youtu.be/R5ubOhhim90

Tržište rada suočava se s deficitima stručnjaka jer znanja potrebna za kvalitetan rad više nisu široka i prozračna, već veoma egzaktna i skučena. Jedna osoba više ne može pokrivati brojna područja, što je polako dovelo do toga da su visokoučinkoviti timovi postali ‘conditio sine qua non‘ gotovo svake tvrtke. To dokazuje i interes za pohađanje dvodnevnog seminara Leadership for High Performing Teams na IEDC Poslovnoj školi Bled.

Na jednom takvom seminaru koji se održao 21. i 22. lipnja sudjelovala sam kao predstavnica poslovnog tjednika Lider i otvorenih očiju i ušiju pratila program profesora Drikusa Krieka, prodekana pedagogije i izvršnog direktora doktorskog programa na Bledskoj školi menadžmenta.

>>> Lipanj donosi jedinstven seminar leadershipa za visokoučinkovite timove na IEDC-u

- Timovi u poslovnom svijetu dobivaju nov život. Svijet rada postaje specijaliziran i složen te pojedinci više ne mogu samostalno odraditi cijeli posao. Stavljanje fokusa na stvaranje marljivih timova omogućuje nov pogled na tim i na razumijevanje kako funkcionira i što učiniti kako bismo mu dali nov uzlet, kaže profesor Drikus Kriek iz IEDC Poslovne škole Bled.

Grupa nije mogla biti raznovrsnija, startupovci, direktori, zaposlenici telekoma, voditelji nevladinih udruga iz zemalja regije okupili su se i zajednički otkrivali djelić po djelić onoga od čega je satkan voditelj tima, uvjeta koje je potrebno zadovoljiti kako bi se razvio osjećaj pripadnosti timu, temelja za optimalno funkcioniranje i preduvjeta za stvaranje povjerenja bez kojega nema ništa.

Sva teorija vrlo se brzo pretočila u stvarnost s obzirom na to da velik dio programa podrazumijeva boravak na Bledskom jezeru, intenzivan timski rad i prokljuvljivanje kako lamatati tim veslom da ima smisla i što je još bitnije, uskladiti ritam s ostalih sedam podjednako (ne)vještih veslača.

>>> Jose Santos demonstrirao kako ugrabiti globalni talent za stvaranje lokalnih lidera

Upravo u tom dijelu programa krije se čarolija.

Pod vodstvom Janija Klemenčića, veslača koji je u Barceloni 1992. osvojio prvu olimpijsku medalju za nezavisnu Sloveniju, sedmero ljudi koji se prvi puta u životu vidi zajedničkim naporima uspijeva pokrenuti čamac i veslati svi kao jedan pa čak i pobijediti u utrci triju timova sat vremena nakon što su učinili prve zaveslaje. Biti dio tima i osjećati toliko zadovoljstvo uspješnim ovladavanjem zadatka pomaže demistificirati kako je to kada se svi kotačići mehanizma skladno okreću i koliko je zapravo malo potrebno da se dosegne takav momentum – visokoučinkovit tim.

Međutim, iako se program seminara može učiniti jednostavan, on to svakako nije. Iako je vrlo ‘pitak‘ i profesor Kriek svojim humorom i znanjem pretvori sate u minute, svi polaznici pred sobom imaju težak zadatak. Došli su potražiti odgovore na pitanja koja nisu jednostavna. Prvo pitanje je sjede li svi članovi tima u njihovoj kompaniji u istom čamcu, potom veslaju li u istom smjeru i konačno, kako postići da oba odgovora na ova pitanja postanu potvrdna. Seminar ne nudi brze odgovore, ali daje uvid u sve elemente koji utječu na tim i nudi alate kojima se potiču promjene.

* Jedan mali hint: Osim stila upravljanja i namjere koje iz njegovih poteza iščitavaju članovi tima, voditelj učinkovite skupine mora biti sretan jer i to itekako utječe na tim.

25. travanj 2024 05:34