Korona i biznis
05. kolovoz 2019.

VIDEO: Električni Mini s jednim punjenjem prelazi 270 kilometara

https://youtu.be/Byb6_u0J6Ls

Mali kultni automobil Grupe BMW ulazi na tržište električnih automobila s motom da će biti jeftiniji od drugih, ali kolika će biti cijena, još se ne zna. Njegov je doseg mnogo manji od konkurencije

Grupa BMW, točnije njezina marka Mini, predstavila je dugoočekivani mali automobil Mini Cooper SE s pogonom na struju. S tim modelom Mini ulazi na tržište električnih vozila, što su mnogi poklonici toga malog kultnog automobila dočekali s oduševljenjem. Ako je vjerovati proizvođaču, bit će jeftiniji od konkurencije, što je još jedna stavka za zadovoljstvo budućih vlasnika tog automobila.

Ugođaj ‘go-carta‘

Mini Cooper SE vozi na elektromotor snage od 184 KS, a proizvođači kažu da pruža pravi ugođaj ‘go-cart‘ vožnje i pazi na okoliš jer ima nultu stopu emisije štetnih plinova.

Iako električan, solidno ubrzava, samo 3,9 sekundi do 60 km/h, a maksimalna brzina ograničena je na 150 km/h, što znači da je predodređen za gradske prometnice na kojima će ruta od 270 kilometara s jednim punjenjem biti sasvim dovoljna; na punjaču od 50 kW za 35 minuta napuni se do 80 posto.

Mali je električni motor ispod poklopca, a litijsko-ionska baterija u obliku slova T, podijeljena u dvanaest modula od 32,6 kWh, ispod suvozačeva sjedala. Motor pokreće samo prednje kotače.

Luksuz na struju

Sve to vrlo lijepo zvuči, posebno jer je riječ o Miniju. Ipak, problem je što se cijena još ne zna, a konkurencija, čini se, nudi mnogo više. Prije svega, problem je doseg koji je mnogo manji od konkurencije. Recimo, Hyundai Kona s jednim punjenjem prelazi 415 kilometara, Renault Zoe 390 kilometara, Opel Corsa-e 383 kilometra.

Sve to možda neće biti dovoljno da odustanete od Minija jer s njim ipak dobivate malo luksuza, prelijepu unutrašnjost, osobnost, a i sigurno nećete biti neprimijećeni na cesti, što se ne može reći za Corsu. I vanjski dizajn Minija privlači poglede, pa bi oni pomodni i željni pozornosti ipak mogli doći na svoje.

Ipak, ako odlučite otići na more, u planine ili avanturu, možda je bolje pogledati što nudi konkurencija da ne biste zapeli u nekom čudnom okolišu. Kao što je navedeno, cijena se još ne zna, a ni točan datum izlaska na tržište. Jedino je sigurno da će to biti prvi komercijalni električni Mini koji će se proizvoditi serijski.