Aktualno
StoryEditor

VIDEO: Eric Schmidt otkriva tri tajne kako stvoriti bogatstvo

29. Ožujak 2017.

https://www.youtube.com/watch?v=8Iohl7fiq3I

Ukupna imovina izvršnog direktora Googlea Erica Schmidta procijenjuje se na 11 milijardi dolara. Stoga nije naodmet poslušati njegove savjete o tome kako zaraditi i uštedjeti više novca.

1. Iskoristite sve moguće naknade i potpore

- Ponudi li vam kompanija plaćanje doprinosa za mirovinu (401K), prihvatite to. Uzmite sve. Sve za što imate naknadu, dodatno nadoplatite. Maksimizirajte to. Ovisno o politikama kompanija, dobit ćete povrat u iznosima od 50 do 100 posto, rekao je za CNBC multimilijarder Schmidt. Osim toga, Schmidt kaže da bi svaki radnik u nekoj kompaniji morao imati unaprijed pripremljen ‘elevator pitch‘, odnosno unaprijed pripremljen kratki govor o proizvodu, usluzi ili organizaciji, koji se može odraditi tijekom 30 sekundi ili dvije minute koliko traje vožnja dizalom, i stvoriti nove poslovne prilike. Cilj takvog izlaganja je privlačenje pažnje potencijalnom investitoru, poslodavcu, poslovnom partneru, kako bi se zainteresirao da čuje više o onome što se predstavlja.

2. Ne pokušavajte pobijediti tržište

- Možda je privlačno na temelju svakodnevnih događaja i informacija kupiti ili prodati dionice, ali kratkoročnim trgovanjem nećete se obogatiti, kaže Schmidt. - Nemojte pokušavati pobijediti tržište, nemojte pokušavati spasiti dionice. Razmišljajte dugoročno. Investirajte u indeksirane dionice, pasivno upravljani ili izvidnički fond, kaže naglašavajući kako treba ulagati u različite vrste fondova u različitim sektorima. Istu metodu ulaganja u dionice preporučuje i Warren Buffet, direktor Berkshire Hathawaya.

>>> Waren Buffet savjetuje kako do uspjeha

3. Razmislite prije nego angažirate menadžera za financije

- Dvije riječi: smanjite troškove. Nemojte nekome isplaćivati velike iznose da bi upravljao vašim novcem, kaže Schmidt i pojašnjava kako se to dugoročno uopće ne isplati. - Morate točno znati koliki je trošak ako se nekome uplaćuje jedan posto od svega što zaradite kako bi upravljao vašim financijama. Umjesto toga, uzmite sami tih jedan posto i uložite ih u ono što smatrate dobrom investicijom, poručuje izvršni direktor Googlea.

23. travanj 2024 22:55