Aktualno
StoryEditor

VIDEO: Formula E otkrila nekoliko sitnica o futuristički redizajniranom bolidu

10. Veljača 2018.

https://www.youtube.com/watch?v=TypQX-Jx0hI

Svoju petu sezonu, koja počinje krajem ove godine, Formula E započet će s kompletno redizajniranim bolidom. Ipak, sve nove značajke neće biti poznate do početka Sajma automobila u Ženevi koji će se održati početkom ožujka, javlja The Verge.

Prema prvim fotografijama izgleda kao futuristički protip karting vozila koje izgledom podsjeća na Batmobil. Još jedna očita promjena u novom modelu je takozvana aureola, odnosno petlja iznad kokpita koja štiti vozača od ozljeda glave prilikom nesreće.

>>>VIDEO: AMG Project ONE – Formula 1 za privatne garaže

No, noviteti Formule E ne odnose se samo na vanjski izgled, već će novi modeli biti brži, jači i imati dulji vijek trajanja. Iako ni u ovom segmentu još nisu poznate pojedinosti, poznato je da će nova baterija koju je izradio McLaren omogućiti punu izlaznu snagu od 250kW, 50kW više nego kod postojećih baterija što je ekvivalentno 335 konjskih snaga.

Prije četiri godine ideja električne trkaće serije činila se gotovo nemogućom misijom zbog ograničenja EV tehnologije. Međutim danas, sa samo nekoliko desetaka utrka iza sebe, Formula E postala je jedan u nizu najvećih proizvođača u svijetu i tako stala uz bok Audiju, Jaguaru i MBW-u.

>>>Tsunami investicija u električne automobile premašuje 90 milijardi dolara

Sadašnji automobili Formule E u uvjetima utrke traju oko 20 do 30 minuta zbog relativno male baterije od 28kWh. Čak i uz regenerativno kočenje, koje omogućuje prijenos kinetičke energije, automobil i dalje može izdržati otprilike pola utrke zbog čega vozači usred utrke moraju promijeniti automobil. Organizatori su se odlučili na promjenu automobila, umjesto promjene same baterije usred utrke, zbog sigurnosnih razloga.

Za pobjedu u utrci Formule E nije dovoljna samo brzina, već pažljivo upravljanje baterijom najčešće je jedan od glavnih uzroka pobjede. Vozači moraju pažljivo balansirati količinu energije koju koriste iz kruga u krug. Predugo pritiskanje gasa ili previše vremena potrošenog na prestizanje drugog vozača dovodi do brzog gubitka energije.

>>>U Norveškoj sve više električnih automobila, vlasnici imaju brojne pogodnosti

U Formuli E više od tri godine radili su na uvjerljivom proizvodu koji će mnoge oduševiti, ali istovremeno prevladati ono na što se gleda kao na nepremostivu nejednakost. Sve napore su uložili u nadu da će radikalan novi izgled poslati poruku da električni automobili mogu biti brzi i zabavni baš kao i bilo koji drugi trkaći auti.

24. travanj 2024 13:17