Aktualno
StoryEditor

VIDEO: Galantni robot Boston Dynamicsa naučio otvarati vrata

13. Veljača 2018.

https://www.youtube.com/watch?v=fUyU3lKzoio

Sasvim običan zadatak kao što je otvaranje vrata ostavio je značajan trag u modernoj robotici. Jučer je Boston Dynamics objavio video njihova četveronožnog robota kako rukom koja mu izlazi iz glave otvara kvaku. Taj metalni batler koristi nogu kako bi pridržao vrata, a potom ‘lakat‘ kako bi ih dodatno pogurao i osigurao prolaz u drugu prostoriju svom robotskom prijatelju bez ruku.

>>> VIDEO: Upoznajte Atlasa, spretnog, ‘atletski građenog’ robota

Zanimljiv je to preokret, stvaraju se roboti prilagođeni svijetu koji je izgrađen za ljude. Možda je u natječaju za ljudolike robote Darpa Robotics Challange pogriješio i najbolji roboti za spašavanje neće uopće nalikovati ljudima ni životinjama. Humanoidi bi trebali biti imati prednosti u istraživanju okoliša izgrađenog za ljude, no SpotMini, robot iz videa, ima četiri uda koja su mnogo stabilnija nego dva, a da ne govorimo o energetskoj učinkovitosti s obzirom da ne treba neprestano trošiti energiju na održavanje ravnoteže da ne padne na lice, piše Wired.

>>> CEO Boston Dynamicsa: Roboti će uzrokovati veću revoluciju od interneta

Doduše, verzija SpotMinija koja otvara vrata ima čak pet udova. Uz četiri noge, opremljen je i rukom. To hibridno stvorenje pokazuje fenomenalnu moć robotike, koja se ne mora ograničavati na prirodne zadanosti, već se može voditi čistom fizikom u svojim kreacijama. SpotMini samo je jedna nova vrsta u robotskom carstvu koje istražuje raznolikost.

>>> VIDEO: Industrijski roboti su dosadni, vojno-industrijski ne

19. travanj 2024 20:33