Aktualno
StoryEditor

VIDEO: I majmuni se stresa rješavaju u wellnessu

05. Travanj 2018.

https://www.youtube.com/watch?v=h-Q5EVljTWw

Opuštajuće kupke u izvorima vruće vode, koje su priznate u cijelom svijetu, nisu samo na ljude, jer i majmuni koriste njihove prednosti, dokazali su japanski znanstvenici.

Japanski snježni majmun, poznat na arhipelagu pod imenom Nihonzaru (japanski makaki) voli se kupati u izvorima vruće vode u regiji Nagano u središtu zemlje, gdje turisti dolaze fotografirati životinje.

>>>Upozorenje svjetskih znanstvenika: Ušli smo u novu eru ‘masovnog izumiranja’

Dugo se vjerovalo da se boravkom u vrućoj vodi ti smeđe-bež majmuni crvenog lica pokušavaju ugrijati tijekom hladnih zimskih mjeseci u regiji često prekrivenoj snijegom. Ali znanstvenici Istraživačkog instituta primata sveučilišta Kyota, koji su promatrali 12 makaki ženki 2014. u parku majmuna Jigokudani Yaen-Koen u Naganu, zaključili su da to nije jedini razlog.

Za to istraživanje, objavljeno ovog tjedna, oni su analizirali ponašanje majmuna tijekom kupki i skupili izmet kako bi izmjerili nazočnost glukokortikoida, hormona čija koncentracija raste s razinom stresa.

>>>VIDEO: Uspješnim kloniranjem majmuna znanost je došla korak bliže kloniranju ljudi

Zaključili su da je razina stresa kod majmuna prosječno 20 posto niža nakon kupke. "Istraživanje je pokazalo da kupke na izvorima vruće vode nisu blagodatne samo za ljude već i za japanske makaki majmune", rezimirala je Rafaela Sayuri Takeshita, jedna od autorica istraživanja.

Ona misli da bi kupke također mogle imati pozitivnih učinaka na njihovu plodnost. "Želimo proučiti veze između tih kupki, njihove reprodukcije i životnog vijeka", dodala je.

16. travanj 2024 05:49