Aktualno
StoryEditor

VIDEO: Irski premijer zaslužio globalni pljesak govorom o imigraciji u Bijeloj kući

19. Ožujak 2017.

https://www.youtube.com/watch?v=9yGKjDwWnRY

Govor koji je irski premijer Enda Kenny povodom obilježavanja Dana svetog Patrika održao u Bijeloj kući dobiva pohvale sa svih strana svijeta. New York Times prozvao je taj govor ‘lekcijom‘ o imigraciji za Donalda Trumpa, prenosi Belfast Telegraph.

Evo što je Irac tom prilikom istaknuo.

- Iako je sveti Patrik zaštitnik Irske, on je za mnoge ljude iz cijeloga svijeta i simbol, zaštitnik imigranata. U Americi, u vašoj velikoj zemlji, 35 milijuna ima ima irske korijene. Irci su tijekom 200 godina dali svoj doprinos ekonomskom, socijalnom, političkom kulturni životu te velike zemlje - započeo je sad već glasoviti govor Kenny u East Roomu prepunom uzvanika te nastavio: - Irska je došla u Ameriku zato što smo i unatoč lišavanju slobode, mogućnosti, sigurnosti, pa i hrane, vjerovali. Četiri desetljeća prije no što je Kip slobode podigao svoju svjetiljku mi smo bili odbačeni bijednici na prepunoj obali. Vjerovali smo u sklonište u Americi, u suosjećanje u Americi, u prilike u Americi. Došli smo i postali Amerikanci. Živjeli smo riječi J. F. Kennedyja puno prije no što ih je on izrekao - nismo pitali što Amerika može učiniti za nas, nego što mi možemo učiniti za Ameriku. I još to pitamo. Želimo davati, a ne uzimati.

Kenny je zahvalio američkom predsjedniku što je izdvojio toliko vremena za obilježavanje Dana svetog Patrika, zaštitnika imigranata i apelirao da zauzme malo fleksibilniji stav prema imigrantima te da se pobrine za one koji su u SAD-u ilegalno. Pritom nije spomenuo njegovu kontroverznu zabranu ulaska u SAD stanovnicima šest muslimanskih zemalja.

>>> Blokirana i nova Trumpova uredba o imigrantima

- Bilo ga je divno vidjeti jučer u Bijeloj kući kako progovara o temi imigranata bez papira. Hvala mu za to. Ova je zemlja puno profitirala zahvaljujući imigrantima. Bez njih ne bimo izmali zemlju, a irski imigranti su odigrali veoma važnu ulogu te je njihovo pristizanje u različitim valovima stvarno doprinijelo našem društvu. Doprinijeli su našoj kuhinji, kulturi, ekonomiji, dobrostanju i sreći i mislim da je pošteno reći kako New York bez Iraca ne bi bio tako velik kakav je danas, kazao je Michael Bloomberg, bivši gradonačelnik New Yorka o Kennyjevu govoru te dodao da je Amerika postala velesila upravo zato što je primila imigrante, a kako bi to i ostala, mora nastaviti to činiti i da ti imigrantima priliku da odigraju svoju ulogu u budućnosti zemlje. - Zato i slavimo Dan svetog Patrika!, zaključio je.

24. travanj 2024 13:05