Aktualno
StoryEditor

VIDEO: Janjetina za bogove, reklama koja je razljutila bogobojazne

08. Rujan 2017.
Piše:
Ivana Tarnaj

Prvi su reagirali Hindusi. Pobunili su se jer smatraju kako je Ganeš, hinduistički bog, u reklami za janjetinu prikazan na neprimjeren način. Prije svega, zato što Ganeš - ne jede meso.

Reklama australskog proizvođača mesa, točnije janjetine, uzburkala je vjerske krugove diljem svijeta, jer u njoj Isus, Buda, Ganeš, Konfucije, Zeus, Odin, Mojsije, Afrodita čak i osnivač Scijentologije L. Ron Hubbard, sjede za istim stolom i jedu roštilj.

Na meniju australska janjetina ispod peke.

Isus u reklami Afroditu zabavlja pretvarajući joj vino u vodu, jer ona ne pije alkohol. Na upit Zeusa, koji je na čelu stola, gdje mu je Otac, Isus mu odgovara: "On je svugdje. Ma, šalim se. Radi".

Mojsije dodaje grašak, Buda se šali s Ganešom. Prorok Muhammed telefonom javlja da neće stići na roštilj. Isusu je žao..

Bogovi i božanstva raspravljaju o kršćanskom rocku. L. Ronu Hubbardu, koji se požalio da je zbog roštiljade otkazao večeru s Tomom Cruiseom, Mojsije poručuje: "Ron, nemojmo o religiji za stolom".

>>>Moć improvizacije: Reakcijski marketing učinkovitiji je od skupih kampanja

I upravo u toj rečenici sadržana je poruka reklame proizvođača janjetine "Meat & Livestock Australia", koju su osmislili marketinški stručnjaci tvrtke "Monkeys".

- Ovom marketinškom kampanjom nastojimo poručiti kako, bez obzira na vaša uvjerenja, podrijetlo ili vjeru, svi se oko janjetine, možemo složiti, rekao je direktor marketinga MLA-a, Andrew Howie.

Međutim, ne dijele svi Howievo mišljenje. Prvi su se pobunili Hindusi i od australskih vlasti zatražili da zabrani reklamu. Budisti za sada bez reakcije, iako ni Buda nije ljubitelj mesa. Anglikanci u Australiji reklamu smatraju "neukusnom", još se nisu oglasili muslimani, ali to je možda zato što Muhammed nije stigao na roštilj?

Ukratko, janjeći roštilj bogova, reklama je o kojoj svi govore, bez obzira koje su vjere. Cilj postignut.

https://www.youtube.com/watch?v=f8kuoFGgj8s

08. svibanj 2024 15:29