Aktualno
StoryEditor

VIDEO: Japanski proizvođači predstavljaju nesigurnu budućnost automobilske industrije

25. Listopad 2017.

https://www.youtube.com/watch?v=8uY8EPh4Wi4

Japanski proizvođači automobila danas će na Tokyo Motor Show-u predstaviti svoje futurističke vizije za doba koje će uslijediti nakon prestanka korištenja fosilnih goriva, javlja Bloomberg.

Iz Nissana su objavili planove za obustavu domaće proizvodnje automobila,  te su trenutno pod zakonskim nadzorom nakon što su priznali korištenje usluga od neovlaštenih inspektora. Dobavljač dijelova za autoindustriju, Kobe Steel, priznao je da su desetljećima falsificirali podatke, a kompanija Takata, čiji su se zračni jastuci zbog eksplozije pokazali rizičnima za korištenje, u lipnju je podnijela zahtjev za stečaj.

>>>Consumer Reports: Električna vozila pouzdanija od tradicionalnih

Ni auto show nije prošao bez drame. Predsjednik Nissana Hiroto Saikawa ustupio je svoje mjesto predsjednika Udruženja japanskih proizvođača automobila prije dva tjedna kako bi se mogao baviti rješavanjem krize u svojoj tvrtki, čime je prisilio predsjednika Toyote da preuzme organizaciju najvažnijeg događaja japanske automobilske industrije.

Nedavni skandali bacili su sjenu na ovogodišnji sajam, a analitičari industrije tvrde kako neće biti iznenađeni ako domaći potrošači zaobiđu sajam.

>>>VIDEO: Hyundai i30 N – Ozbiljan nastavak osvajanja svijeta sportskih automobila

Što se tiče proizvoda koje će predstaviti na sajmu, Nissan ih drži u tajnosti. Poznato je jedino da će predstaviti vozilo koje utjelovljuje budućnost Nissanove inteligentne mobilnosti. Toyota će na sajmu predstaviti koncept vozila na gorivo za koje kažu da ima 50 posto veći vozni doseg od dosadašnje Mirai limuzine pogonjene vodikom, te koja prkosi uzlaznom valu električnih vozila.

https://www.youtube.com/watch?v=yUkxynflfaE

Baš poput Nissana i Honda je jednako tajanstvena, jedino što je poznato je Hondin sportski električni koncept, koji je stvoren na istoj platformi kao i Honda Urban koja je predstavljena na prošlomjesečnom sajmu u Frankfurtu, a u Europi bi trebala doći u prodaju 2019.

>>>Tesla bi uskoro mogao imati ‘Made in China’ automobile

Neki analitičari smatraju takve informacije potvrdom da su japanski proizvođači automobila i dalje postavljači trendova kada je u pitanju automobilska tehnologija. Nema sumnje kako se suočavaju s pojačanom konkurencijom koja dolazi iz Kine, jer pod inicijativom Made in China 2025., Peking želi da njihovi proizvođači postanu lideri kada je riječ o umjetnoj inteligenciji i autonomnim automobilima, a cilj im je postati lider u kvaliteti do 2049. godine.

25. travanj 2024 07:31