Aktualno
StoryEditor

VIDEO: Kako Bill Gates mijenja svijet kroz zahodske školjke

06. Studeni 2018.

Ništa nije ispod časti u težnji za ljudskim boljitkom jednom od najbogatijih ljudi na svijetu,  pa tako niti proučavanje zahodskih školjki. Kako piše Bloomberg, Zaklada Billa i Melinde Gates potrošila je dvjesto milijuna dolara u proteklih sedam godina na istraživanja u području sanitarija, a rezultat je oko 20 novih zahodskih dizajna koji za cilj imaju odstranjivanje štetnih patogena i pretvaranje ljudskog otpada u čistu vodu i gnojivo. Nekom materijal za viceve, drugom jedan od najvećih napredaka u sanitarnom aspektu u proteklih 200 godina, kako je Gates opisao ova svoja ulaganja na velikom gospodarskom sajmu u Šangaju.

Brojke nisu nimalo zanemarive, reinoviranje nužde moglo bi spasiti oko pola milijuna života i stvoriti uštede veće od 200 milijardi dolara. Konkretnije, pehar ljudskih izlučevina, koji je Gates držao u ruci dok se obraćao publici od 400-tinjak ljudi, sadrži 200 bilijuna ćelija rotavirusa, 20 milijardi bakterija Shigella i sto tisuća jajašaca parazitskih crva, a inovativni pristup sanitarijama mogao bi spriječiti smrt 500 tisuća novorođenčadi i uštedjeti 233 milijarde dolara godišnje na troškovima povezanima s proljevom, kolerom i drugim bolestima uzrokovanima nekvalitetnom vodom, kanalizacijom i higijenom.

https://www.youtube.com/watch?v=82pmo53FQIY

S obzirom da pravilno zbrinjavanje ljudskog otpada može biti vrlo ekonomski atraktivno, tržište inovativnih zahoda ima golem potencijal, koji Gates procjenjuje na šest milijardi dolara do 2030. Među mogućim rješenjima, osnivač Microsofta je istaknuo ono kalifornijskog Instituta za tehnologiju, u kojem elektrokemijski reaktor integriran u zahod razdvaja vodu i ljudski otpad u gnojivo i hidrogen, koji može biti spremljen u hidrogenske ćelije kao energija.

Potencijalni klijenti u prvim redovima bile bi škole, stambene zgrade i prostori sa zajedničkim kupaonicama, ali bi s padom cijene novi zahodi mogli stići i do prosječnog kućanstva, vjeruju u Zakladi Gates. ‘Naš je cilj stići do pet centi dnevnog troška‘, objasnio je Gates u telefonskom razgovoru s Bloombergom. Shvativši i sam šaljivu prirodu svoje fascinacije sanitarijama, Gates je na sajmu komentirao kako nije očekivao da će znati toliko o kakici, kao i da definitivno nije mislio da će ga žena Melinda morati upozoravati da prestane govoriti o zahodima i fekalijama tijekom objeda.

19. travanj 2024 18:32