Aktualno
StoryEditor

VIDEO: Kako su Hrvatski zavod za zapošljavanje i Olićeva žena nasjeli na ‘laži‘ News Bara

23. Veljača 2019.

Fake news fenomen je o kojem se posljednjih godina dosta priča, počevši od američkih izbora 2016. godine kada je otkriveno kako grupa mladih u malom makedonskom mjestu Velesu agitira za pobjedu Donalda Trumpa plasirajući na internet lažne vijesti (i zarađuje na tome) koje su u konačnici i doprinijele njegovom izboru za predsjednika.

Lažne vijesti dovele su ‘pred sud‘ i dotad nedodirljivog Marka Zuckerberga, čiji je Facebook poslužio kao platforma za širenje istih, nakon čega se pokrenula prijeko potrebna rasprava o nezaustavljivom širenju lažnih informacija internetom, kao i kršenju privatnosti korisnika najveće društvene mreže na svijetu.

No treba razlikovati lažne vijesti od satiričnih, a upravo su o toj temi govorili Borna Sor, urednik News Bara, te novinar Boris Rašeta gostujući na Spikiginu, storytelling programu Krune Lokotara koji je ovaj puta ugostila knjižnica Vjekoslava Majera u Zapruđu.

- Svugdje u svijetu postoje mediji koji namjerno pišu laži, ali svi znaju da pišu laži, njihov je cilj da budu satirični, smiješni, kritični. No živimo u kulturi, u društvu koje nije naučeno na takve formate, izjavio je Sor, navodeći nekoliko primjera lažnih vijesti svog portala koje su se proširile kao istine, kao i kritike koje su zbog preozbiljnog shvaćanja šale primali.

Osim Velimira Bujanca, i Hrvatski zavod za zapošljavanje te žena reprezentativca Ivice Olića neki su od onih koji su se našli uvrijeđenima zbog humora.

https://youtu.be/JNHBoG_9O48

- Od lažnih vijesti stvorila se ogromna industrija. News bar je u biti počeo Hrvate privikavati na lažne vijesti prije nego su one postale tema. Mi smo bili kao neki test, ja sam se nadao da bi News Bar mogao postati neki oblik malog virusa, malih laži, za koje svi znamo da su laži, i onda se vi privikavate na to, učite da morate razmišljati o tome treba li vjerovati svakoj objavljenoj vijesti, rekao je Sor.

https://youtu.be/K1erMs5zaOk

- Ljudi neobično vole kada se stvari napušu, komentirao je Rašeta, spominjući kako se redakcija u kojoj je radio šalila na račun političara, čineći vijest od činjenice kako tadašnji premijer Ivo Sanader ima pozamašnu rupu u cipeli, te kako Jadranka Kosor, koja je u to vrijeme bila predsjednica vlade, koristi ehoton.

https://youtu.be/EJSbcxCp7JM

Spikigin je prošao u vrlo dobrom raspoloženju, publika se smijala i uključivala u raspravu navodeći razne primjere nebuloza s kojima u javnost izlaze javne osobe, ali za razliku od običnog puka zbog svoje važnosti i statusa zaštitu od javnog ukazivanja na njihove pogreške i mane često traže u pravosuđu.

Spikigin je pokazao da se o ozbiljnim temama može razgovarati kroz šalu, kao i da humor itekako pomaže javnosti da promišlja o stvarima koje bi možda trebalo mijenjati.

24. travanj 2024 21:23