22. studeni 2017.

VIDEO: Kaos u Saboru, Jandroković bezuspješno smirivao situaciju

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=5l1zIrpdH2s[/embed]

Pozivom predsjednicima saborskih klubova da se dogovore kako će se dalje raditi, u srijedu iza 13 sati okončan je verbalni obračun oporbe s predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem i kaos koji je nastao nakon što Jandroković nije popustio njihovim zahtjevima da odmah dobiju stanku, a ne po završetku replika na proračun.

Dio oporbenih zastupnika na nogama, Krešo Beljak (HSS) za govornicom, ali s isključenim tonom, Ivan Pernar (ŽZ) koji mobitelom snima govornike, Stevo Culej koji pušta snimku govora prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana o crvenim i žutim vragovima, slika su koju je javnost, umjesto rasprave o državnom proračunu, gledala u sabornici.

>>>Plenković predstavio proračun za ‘podizanje životnog standarda’

Predsjednik Sabora uzaludno je i bezuspješno pozivao na ‘spuštanje lopte‘, ali i neumoljivo prozivao prijavljene za replike na izlaganje premijera Andreja Plenkovića o proračunu.

- Uzurpirali ste pravo zastupnicima da postavljaju pitanja ministrima i premijeru, vi ste krivac za situaciju u kojoj se Sabor nalazi, ovo nije faraonsko upravljanje, poručivao mu je Miro Bulj (Most).

‘HDZ želi sakriti istinu ne samo o Agrokoru, nego i o privatizacijskoj pljački‘, optuživao je ispred isključenog mikrofona Beljak nakon što je nepozvan izašao za govornicu. Ovo je otpor oporbe na kršenje poslovnika, dovikivao je Mostovac Nikola Grmoja, a Sabina Glasovac (SDP) ustrajavala da dobije priliku replicirati.

>>>Sabor: Prisegnula nova pravobraniteljica Helenca Pirnat Dragičević

‘Kad je bio moj red bio je nered pa to nisam mogla‘, tumačila je Jandrokoviću koji joj je uzvratio pitanjem – jeste li i vi lupali pločicom po stolu i konstatirao: "Jeste".

Zakinutom se osjetila i Anka Mrak Taritaš (Glas) pa pozvala da se replike vrate unatrag, konkretno na njenu, treću, jer dalje se, kaže, nisu čule.

‘Molim vas da prestanemo s obračunom i svađama‘, pozivao je Jandroković, optužujući oporbu da ne želi dogovor nego svađu. ‘Predlažem da se klubovi nađu i zajednički dogovorimo kako nastaviti s radom‘, rekao je Jandroković i odredio polusatnu stanku.